900 de euro pe metru pătrat, limita de jos pentru dezvoltatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
900 de euro pe metru pătrat, limita de jos pentru dezvoltatori
900 de euro pe metru pătrat, limita de jos pentru dezvoltatori

Flexibilitatea dezvoltatorilor în negocieri face din perioada actuală un moment bun pentru schimbarea apartamentului vechi cu unul nou.

Trendul de ieftinire înregistrat în ultimul an pe segmentul ansamblurilor rezidenţiale a ajuns la punctul final, susţin la unison jucători din real estate-ul autohton. „Piaţa a atins o limită istorică. Sunt deja dezvoltatori care vând sub costurile de construcţie”, a declarat Ion Cătuţoiu, managing partner în cadrul companiei imobiliare Real Time, în cadrul unei conferinţe organizate în urma târgului Timon. De aceeaşi părere este şi Asher Lax, marketing director Adama. De scăzut nu vor mai scădea preţurile decât acei dezvoltatori care vor avea probleme serioase de finanţare, fiind ameninţaţi cu ieşirea din piaţă. Şi Valentin Tănase, vicepreşedintele Vitan Platinum Towers se arată cât se poate de sceptic faţă de posibilitatea continuării trendului de ieftinire a apartamentelor noi în următoarea perioadă.

Următorii doi ani, din nou pe creştere

Dincolo de scenariul stagnării preţurilor pe segmentul apartamentelor noi, o reluare a trendului de scumpire nu este exclusă. Majorările nu vor mai fi însă comparabile cu cele din anii 2006-2007. „În următorii doi ani, preţurile din Bucureşti vor creşte cu 10-20%”, estimează Lax. În acest context, crede Alexandru Petrescu, partner manager în cadrul agenţiei Esop, criza economică are un avantaj major. „E cel mai bun moment să treci de la o locuinţă veche la una nouă. Acum este o diferenţă foarte mică între vechi şi nou”, subliniază acesta.
Pentru moment însă, este greu de imaginat că s-ar putea merge mai departe decât atât, susţin jucătorii din piaţă. Cătuţoiu subliniază că aşteptarea cumpărătorilor de a cumpăra la preţuri cât mai mici, cum ar fi de 500 de euro pe metru pătrat, este nefondată, deoarece această sumă reflectă doar costul de construcţie. Or, în preţul unui apartament se reflectă şi valoarea terenului, racordarea la utilităţi, precum şi o serie de costuri adiţionale, implicate în ridicarea de la zero a oricărui proiect. Lax spune că într-o zonă rezonabilă a Bucureştiului un dezvoltator nu poate vinde, în mod normal, la un preţ mai mic de 900 de euro pe metru pătrat. Cei care au cumpărat terenurile la preţurile extrem de ridicate din perioada de boom a pieţei nu pot vinde însă acum nici la 1.400-1.500 de euro pe metru pătrat, fără a ieşi în pierdere, adaugă acesta.

Apartamente prea mari

Adevăratul motiv pentru care o parte dintre apartamentele noi disponibile pe piaţă la ora actuală sunt inaccesibile constă nu în preţul ridicat pe metru pătrat, ci în suprafaţa prea mare a acestora, neadaptată puterii de cumpărare a românilor. La nivel european, o suprafaţă considerată firească pentru un apartament cu două camere este de 45 de metri pătraţi, spune Cătuţoiu. Purtaţi de valul entuziasmului imobiliar din ultimii ani, mulţi dezvoltatori au construit însă apartamente cu două camere cu suprafeţe ce ating chiar şi 100 de metri pătraţi. Este normal ca, la un preţ final de 100.000 de euro, acestea să îşi găsească cu greu cumpărători.
În ciuda acestei situaţii, pe piaţa Capitalei există şi unităţi locative care se suprapun puterii de cumpărare a românilor, spune managerul Real Time. Asta, cu atât mai mult cu cât diferenţa dintre veniturile probate ale acestora (pe baza cărora pot obţine un credit de la bancă) şi cele reale este adesea foarte mare. O viziune optimistă asupra puterii de cumpărare a românilor are şi Asher Lax. „Piaţa s-a stabilizat în Bucureşti – nu e strălucitoare, dar nu mai e neagră. Noi vindem zeci de apartamente în fiecare lună. Oamenii au bani şi au înţeles că preţurile nu mai au unde să scadă”, subliniază acesta.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite