La un an de la dezastrul "Mihailesti", supravietuitorii inca nu si-au revenit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La un an de la dezastrul de la Mihailesti, supravietuitorii resimt evenimentele cu aceeasi intensitate ca si in neagra zi, pe 24 mai 2004. Pentru cei carora le-a fost scris sa scape din ghearele

La un an de la dezastrul de la Mihailesti, supravietuitorii resimt evenimentele cu aceeasi intensitate ca si in neagra zi, pe 24 mai 2004. Pentru cei carora le-a fost scris sa scape din ghearele mortii, cosmarul continua. Tragedia i-a marcat pe viata. 24 mai 2004. Ora 5,00, la iesirea din comuna buzoiana Mihailesti, un autotren incarcat cu azotat de amoniu s-a rasturnat in sant. Soferul a scapat fara nici o zgarietura, insa a observat ca sub cabina a izbucnit un incendiu. A sunat la dispeceratul pentru situatii de urgenta, anuntand accidentul. La fata locului au ajuns politistii, pompierii militari, ziaristii si cativa localnici. Ora 5,20, TIR-ul incarcat cu azotat de amoniu a explodat, deflagratia maturand totul in cale. 18 persoane si-au pierdut viata, iar altele au suferit rani grave.
"Nici acum nu pot uita"
Unul dintre supravietuitori este agent-sef adjunct, Gabriel Hurlup. La vremea respectiva el era seful de post din Mihailesti. "La ora 5,00, am fost sunat ca in afara comunei a avut loc un accident. M-am urcat in masina personala si am plecat catre locul indicat. Am ajuns in jurul orei 5,10. Am vazut camionul rasturnat in sant. Soferul statea langa cabina care luase foc. In spate, un cauciuc ardea la marginea drumului. Carosabilul era plin de motorina scursa din rezervorul spart. Ploua marunt. L-am legitimat pe sofer si l-am intrebat ce transporta. Cand mi-a spus ca transporta azotat de amoniu, am anuntat imediat pompierii. L-am ajutat pe sofer sa-si scoata din cabina actele si lucrurile personale pentru a nu fi distruse de flacari", povesteste Gabriel Hurlup. Politistul a inceput apoi sa degajeze circulatia pentru a nu se crea ambuteiaj. In acel moment a aparut si echipa de la Antena 1 Buzau. Pompierii erau pe drum. Au ajuns si ei, si au montat dispozitivul. "L-am vazut pe Ionut de la Antena 1 cu camera, filmand din spatele TIR-ului. I-am spus sa se indeparteze. Nu m-a auzit. M-am indreptat spre el. Cand am ajuns la mijlocul camionului, a explodat. Eu nu am auzit nimic. Am vazut asa, o lumina alba, metalica, ce apoi s-a transformat in galben. Mi-a luat foc fata si am simtit o durere cumplita in abdomen. Am lesinat. M-am trezit dupa un timp. Nici nu stiu cand. Am auzit pe cineva strigand dupa ajutor. Era unul dintre pompieri. A sosit o ambulanta, m-a luat si m-a dus la spital. Am lesinat din nou si m-am trezit la Spitalul de Urgenta Floreasca din Bucuresti", ne-a declarat Gabriel Hurlup. In primele ore, Hurlup a fost declarat mort. Apoi, autoritatile au revenit asupra acestei informatii.
Supravietuitorii se lupta inca sa-si refaca viata
Pentru Gabriel viata nu va mai fi niciodata la fel. A stat in spital luni de zile si a suferit nenumarate interventii chirurgicale. Astazi, a revenit in politie, dar nu mai poate lucra in serviciul operativ. Face munca de birou la Departamentul Juridic din cadrul IPJ Buzau. Printre supravietuitori se mai numara si cativa pompieri care au vazut cu ochii lor cum camarazii sunt pur si simplu pulverizati de forta exploziei. Unul dintre acesti supravietuitori este Marian Ilie. Deflagratia i-a atins piciorul drept, care, de altfel, i-a fost amputat. Colegii si conducerea Inspectoratului pentru situatii de urgenta au pus mana de la mana si i-au achizitionat o proteza, de 150 de milioane, incercand in acest fel sa-i faca pierderea mai usoara. In paralel, municipalitatea i-a oferit o locuinta. Marian Ilie era militar in termen la data de 24 mai 2004. In prezent, el urmeaza sa fie angajat pe baza de contract la Inspectoratul pentru situatii de urgenta Buzau. Un alt supravietuitor este plutonier adjutant-sef Constantin Vasilescu. Acesta s-a pensionat inainte de termen, deoarece experienta "Mihailesti" l-a marcat pe viata.
Bilantul tragic: 18 morti si 13 raniti
Ziua de astazi a fost declarata zi de doliu pe intreg teritoriul judetului Buzau. Printr-un ordin al prefectului, in judet nu se vor organiza spectacole, actiuni sportive, nunti sau botezuri, iar televiziunile locale sunt rugate sa-si adapteze grila de programe. In tragedie si-au pierdut viata Elena Popescu si Ionut Barbu, de la Antena 1 Buzau. O data cu ei au trecut in lumea celor drepti sapte militari si noua civili. Ancheta declansata de autoritati in cazul Mihailesti s-a dovedit una foarte grea, in care indiciile nu erau deloc clare. Dupa luni de zile de investigatii, procurorii Parchetului General au stabilit ca vinovati de uciderea din culpa a celor 18 persoane si de vatamarea corporala grava a altor 13 se fac directorul de la Doljchim, Ion Gheorghe, si patronii firmelor de transport NEY Transport si Mihtranscom, Mihai Guna, respectiv Ionut Neagoe. Ei sunt acuzati ca n-au respectat masurile de protectia muncii si distrugere din culpa.

La Doljchim se incarca aceleasi "bombe pe roti"
Tragicul accident de la Mihailesti se poate repeta oricand si asta pentru ca situatia la Doljchim Craiova nu s-a schimbat prea mult fata de anul trecut. Aceleasi camioane vechi asteapta la poarta unitatii pentru a transporta mult doritul azotat de amoniu. Si pentru ca asteptarea sa treaca mai repede, soferii camioanelor mai repara din defectiuni pentru ca majoritatea au de parcurs sute de kilometri distanta pana la destinatie. Ieri, la pranz, in fata combinatului erau stranse cateva camioane. Oamenii uitasera ca, in urma cu un an, s-a produs o tragedie in care, printre altii, si-a pierdut viata un coleg de-al lor tocmai ca urmare a conditiilor in care transporta azotatul de amoniu. Pentru ei era o zi normala de munca. Erau preocupati cum sa intre mai repede in "posesia marfii" pentru a se indrepta spre casa. Ceva aducea aminte, totusi, ca in urma cu un an s-a intamplat ceva: toate camioanele aveau inscriptionate tablite cu "pericol de explozie". Nici actuala conducere a Doljchim nu a vrut sa vorbeasca despre tragedia din urma cu un an. Ofiterul de relatii publice al institutiei ne-a comunicat sec: "Noii proprietari de la OMV ne interzic sa dam declaratii. Va rugam adresati-va purtatorului de cuvant de la Bucuresti".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite