"E un dezacord intre ceea ce se cere de la stat si ceea ce le ofera profesorii copiilor"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presedintele PD, Emil Boc, a anuntat, ieri, ca partidul sau l-a desemnat pe prefectul judetului Cluj, Mihail Hardau, 57 de ani, drept succesor al lui Mircea Miclea in postul de ministru al educatiei.

Presedintele PD, Emil Boc, a anuntat, ieri, ca partidul sau l-a desemnat pe prefectul judetului Cluj, Mihail Hardau, 57 de ani, drept succesor al lui Mircea Miclea in postul de ministru al educatiei. Mihail Hardau a acordat ziarului Adevarul un interviu in care vorbeste despre ceea ce va face la Ministerul Educatiei.
- Care sunt primele masuri pe care le veti lua in calitate de ministru al educatiei?
- Intai trebuie sa cunosc sistemul si dupa aceea imi fixez prioritatile. Trebuie sa ma edific si eu, trebuie sa vad in ce sistem am intrat pentru ca plec dintr-o structura in alta structura, deci nu pot sa le asociez prea mult decat ca sistem de organizare. Eu o sa vreau sa fie bine, sa mearga bine sistemul de invatamant. Parerea mea este ca se cere mai mult de la stat decat ofera in schimb profesorii. E vorba de performanta, de calitate, de gradul de implicare in activitatea didactica. Exista un dezacord intre ceea ce se cere de la stat si ceea ce se da copiilor.
- Veti opera schimbari in conducerea actuala a Ministerului Educatiei?
- Nu stiu ce gasesc acolo. Vreau intai sa ma edific. Deciziile le iau numai dupa ce ma informez.
- Fostul ministru al educatiei a declarat ca este dispus sa vina si sa fie alaturi de cel care il va inlocui. Veti colabora cu Mircea Miclea?
- In mod sigur, da. Este pe sistemul meu de-a fi. Am intrat in Prefectura, dar am avut tot mereu intalniri si consultari cu fostii prefecti pentru ca anumite actiuni nu sunt cu bataie scurta, sunt cu bataie lunga, inceputa de unii dintre ei si continuata de noi. Mi se pare normal ca lucrurile sa aiba continuitate si trebuie gandit cumva sistemul sa functioneze cu continuitate.
- Cum ati primit vestea ca veti fi ministru al educatiei?
- Cu un sentiment de coplesire, responsabilitate mare, va spun sincer. Si Prefectura impune multa responsabilitate. Am confirmat, am format o echipa la Prefectura si lucrurile functioneaza bine. Cred ca asta a fost una din cauzele pentru care m-au nominalizat.
- Va e teama sa intrati sa preluati acest portofoliu pe fondul tensiunilor sociale care exista la ora actuala in invatamant?
- Acum stiti cum este, inotul se invata ca te arunca in apa. Daca mai sunt si valuri, sunt ceva riscuri in plus. Fiecare cetatean isi doreste sa aiba o scoala care sa functioneze. Oricum, eu am spus mai de mult, ca profesorii, in general, nu erau chiar prima prioritate a oricarui guvern care a fost si care a functionat. De regula, nu erau printre primele prioritati. Eu sunt profesor si am simtit pe pielea mea chestiunea aceasta. Totusi, profesorii universitari nu pot sa se planga ca nu au venituri bune. Asta este ultima categorie care ar trebui sa se planga de venituri, profesorii universitari. De conferentiari si de ceilalti se mai poate discuta, dar profesorii universitari nu ar trebui sa fie in acest esalon al grevistilor.

Mihail Hardau
* S-a nascut la data de 15 decembrie 1947, la Ocna Mures, judetul Alba. Este casatorit si are doi copii
* A absolvit Facultatea de Mecanica a Institutului Politehnic din Cluj, in 1972, ca sef de promotie
* Este doctor inginer, specializat in Tehnologia Constructiilor de Masini si profesor universitar la Universitatea Tehnica Cluj-Napoca (UTCN)
* Este membru PD din anul 1996, detinand in prezent functia de presedinte al filialei municipale Cluj-Napoca a PD
* A fost consilier judetean incepand cu anul 2000, iar din 7 ianuarie 2005 ocupa functia de prefect al judetului Cluj

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite