Ca sa inhate o parte din despagubirea regala, Paul de Lambrino arunca Romania intr-un scandal international

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aflat in Israel, printul Paul de Romania si-a denuntat unchiul, pe fostul rege Mihai, ca fiind "un profitor si un criminal de razboi". Paul Lambrino, cum este el cunoscut, e fiul lui Carol Mircea

Aflat in Israel, printul Paul de Romania si-a denuntat unchiul, pe fostul rege Mihai, ca fiind "un profitor si un criminal de razboi". Paul Lambrino, cum este el cunoscut, e fiul lui Carol Mircea Lambrino, la randul lui, fiul regelui Carol al II-lea, in urma casatoriei acestuia (nerecunoscuta oficial) cu Zizi Lambrino. Luni, influentul ziar "Jerusalem Post" a publicat un articol in care arata ca printul Paul vrea sa obtina sprijinul guvernului israelian si al diferitelor organizatii evreiesti, in vederea "demascarii lui Mihai drept un complice criminal al nazistilor". "Jerusalem Post" scria ca printul Paul si sotia lui, Lia Trif, ar fi dus cu ei in Israel un vraf de documente, multe dintre ele tinute ascunse ani de zile si scoase la iveala abia de curand, care, pretind ei, ar dovedi ca regele Mihai ar fi profitat de anii de razboi si de perioada imediat urmatoare. Dupa cum se apreciaza, apelul adresat Israelului si organizatiilor evreiesti ar reprezenta ultima speranta de care se mai agata printul Paul in tentativa sa de a impiedica Parlamentul de la Bucuresti sa-i acorde regelui Mihai despagubiri de 30 milioane de euro pentru bunurile confiscate de regimul comunist. "Mihai a creat statul nazist, iar acum este rasplatit", spune printul Paul, in cotidianul citat. "In timpul celor patru ani cat Romania a fost un stat nazist, evreii au fost deportati, proprietatile le-au fost confiscate, nu li s-a permis sa fie farmacisti ori doctori, au fost nevoiti sa poarte o stea galbena, iar 350.000 dintre ei au murit", a declarat Paul in interviul respectiv. "Cine este vinovat? Regele Mihai...", afirma el. Cele de mai sus au facut valuri mari atat la Bucuresti, cat si in Israel si in alte parti, unele reactii fiind gazduite tot de "Jerusalem Post". Astfel, ieri, cotidianul nota ca evreii din Romania s-au grabit sa respinga acuzatiile aduse de printul Paul unchiului sau. De asemenea, au fost respinse gravele acuzatii aduse de el, potrivit carora regele Mihai ar fi colaborat deliberat cu fostul dictator Ion Antonescu. In fine, la BBC si in "Jerusalem Post", istoricul israelian Jean Ancel si-a expus opinia pe aceasta delicata tema, introducand nuantari, pe care le prezentam in continuare.

Analistul politic Jonathan Eyal:
"Nu exista nici un graunte de adevar in spusele "printului Paul""
Jonathan Eyal, director de studii la Royal United Service Institute for Defence Studies Whitehall si seful Biroului de presa al Casei Regale romane, a transmis o scrisoare de protest conducerii publicatiei "Jerusalem Post": "Am citit cu stupefactie si indignare articolul publicat in ziarul dvs. cuprinzand afirmatii impotriva probitatii si contributiei istorice a regelui Mihai al Romaniei. Asa cum, fara indoiala, ati fost informat de catre multi specialisti in problemele Romaniei, atat din Israel, cat si din afara sa, atat evrei, cat si crestini, regele Mihai se bucura de cea mai inalta stima nu numai de catre cei familiarizati cu istoria tarii sale, cat si de majoritatea romanilor instruiti. Nu exista absolut nici un graunte de adevar in nici una din dovezile materiale pe care cel care se intituleaza "printul Paul" afirma ca ar dispune. Regele Mihai este cel care l-a demis pe maresalul Ion Antonescu, dictatorul Romaniei in perioada razboiului, si care a restabilit democratia in tara sa. Regele Mihai este cel caruia i s-au conferit cele mai inalte decoratii de catre sefii Aliatilor l-a sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, inclusiv SUA, Marea Britanie si Uniunea Sovietica. Si a fost regina Elena, mama regelui, aflata alaturi de el in cea mai mare parte a razboiului, care a primit cu titlu postum din partea institutului Yad Vashem titlul de Drept intre Popoare", se arata in scrisoarea trimisa publicatiei de Jonathan Eyal.

Profesor dr. univ. Ioan Chiper, Institutul de Istorie "Nicolae Iorga":
"Nu este corect sa ridici problemele de familie la rang de politica internationala"
"Atat cat am cercetat in arhivele romanesti, germane si americane, nu se poate vorbi despre implicarea lui Mihai in politica antisemita. Cine vorbeste despre Mihai I, numindu-l criminal de razboi, nu cunoaste mecanismele de exercitare a puterii in Romania acelei perioade. Regele exercita o putere nominala, cu prerogative foarte restranse. In definitiv, nu este corect sa ridici problemele de familie la rang de politica internationala, cu implicatii atat de serioase."

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite