De ce nu era deranjat Botos cand il suna Iliescu?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scandalul declansat de telefonul initiat de premierul Calin Popescu Tariceanu catre procurorul general Ilie Botos, pentru a se interesa de acuzatiile aduse lui Dinu Patriciu, a dat nastere unor

Scandalul declansat de telefonul initiat de premierul Calin Popescu Tariceanu catre procurorul general Ilie Botos, pentru a se interesa de acuzatiile aduse lui Dinu Patriciu, a dat nastere unor suspiciuni de ingerinta a politicului in actul de justitie. Directorul Transparency International Romania, Victor Alistar, spune ca Tariceanu n-ar fi trebuit sa dea acel telefon.
- Cum comentati situatia creata de telefonul dat de premierul Calin Popescu Tariceanu procurorului general al Romaniei, Ilie Botos, dupa retinerea presedintelui Rompetrol, Dinu Patriciu?
- In mod firesc ar fi fost ca premierul sa nu solicite informatii procurorului general despre o persoana anchetata. Sa nu uitam insa ca era vorba despre presedintele unei companii cu un aport foarte mare in economia nationala.
- Credeti ca acel telefon trebuia dat?
- Nu trebuia dat acel telefon, insa chiar din declaratia domnului Botos a reiesit ca premierul s-a interesat de acuzatii, fara a-i cere procurorului general sa intervina intr-un fel in ancheta. Pe de alta parte, acest telefon trebuie sa fie un precedent, astfel incat, de acum, sa se respecte legile.
- Se poate vorbi de presiuni?
- Atat timp cat Ilie Botos spune ca premierul nu a intervenit in nici un fel, nu se poate vorbi despre asa ceva. Nu sunt in pozitia de a lua apararea domnului Calin Popescu Tariceanu, insa procurorul general a prezentat o varianta care arata ca nu au fost presiuni.
- Telefonul a fost dat in urma cu sase luni, iar Ilie Botos a declarat abia acum ca l-a deranjat gestul premierului.
- Mi se pare nesustinuta supararea procurorului general dupa sase luni. Trebuia sa spuna atunci. Faptul ca nu a facut publica aceasta convorbire atunci cand s-a consumat il descalifica. Ma intreb de ce pe Ilie Botos nu l-a stanjenit perioada in care fostul ministru al Justitiei Rodica Stanoiu cerea unda verde pentru anchetarea unor persoane. Nici de telefonul primit de fostul presedinte al Romaniei Ion Iliescu care a intrebat despre anchetarea fiului lui Ion Tiriac, procurorul general nu s-a aratat deranjat public.
- Sunt independenti magistratii romani?
- Dintr-un studiu intocmit de Transparency International, reise ca 25% din magistrati au declarat ca s-au facut presiuni asupra lor in mod direct. Reamintesc insa ca s-au facut declaratii publice ca s-a solicitat arestarea lui Omar Hayssam. Deci "s-a solicitat"! Acolo nu a mai reactionat nimeni.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite