Unde să-mi depun economiile?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un depozit bancar sau un fond de investiţii sunt două dintre soluţiile clasice, dar şi eficiente, de economisire a banilor. Zecile de bănci de pe piaţa românească ne bombardează în

Un depozit bancar sau un fond de investiţii sunt două dintre soluţiile clasice, dar şi eficiente, de economisire a banilor.

Zecile de bănci de pe piaţa românească ne bombardează în fiecare zi cu sute de oferte. Nu ştii unde să îţi depui economiile? Te-ai săturat de dobânzile mici de la bancă? Pui bani deoparte pentru casă şi vrei să-i multiplici într-un fond de investiţii? Regula de aur: cântăreşte de două ori fiecare ofertă, înainte de a lua o decizie.

Dacă nu eşti foarte bine informat, o doamnă drăguţă de la bancă te poate convinge foarte uşor, pe baza unui grafic care conţine multe dedesubturi, că ei sunt singurii din piaţă care pot avea grijă de banii tăi. Pe de altă parte, dacă ai de gând să ţii banii "la saltea", mai ales în valută, trebuie să fii foarte atent la cursul leului faţă de USD/Euro.

Depozitul bancar nu implică riscuri

Să presupunem că vrei să pui deoparte pentru zile negre suma de 1.000 lei. Una dintre variantele clasice ar fi depozitul bancar. Ce profit aş avea însă dacă aceeaşi sumă ar fi plasată într-un fond de investiţii? În cazul unui depozit bancar, procedura este simplă: dobânda mai mare ar trebui să fie principalul criteriu în funcţie de care clientul trebuie să aleagă instituţia pe mâna căreia să îşi plaseze banii. Atenţie însă, că o dobândă mare la depozite ascunde de cele mai multe ori şi tarife de deschidere de cont pe măsură. Un depozit bancar nu prezintă însă niciun risc major, atât timp cât suma depusă se încadrează în plafonul maxim de garantare, care în prezent este de peste 10.000 lei. Cu alte cuvinte, în cazul în care banca dă faliment, clientul îşi recuperează banii.

Un fond de investiţii - risc mare şi profit pe măsură

O altă variantă de plasare a economiilor este un fond de investiţii. Aceste fonduri sunt instituţii care acumulează de la mai multe persoane bani în vederea plasării sumelor astfel rezultate. În funcţie de natura investiţiilor, fondurile atrase sunt plasate în diverse domenii, respectiv acţiuni, obligaţiuni, titluri de stat, depozite bancare sau pe piaţa imobiliară. Profiturile realizate astfel se redistribuie aceloraşi investitori prin răscumpărarea unităţilor de fond.

Dacă ai ales această variantă de plasare a economiilor, trebuie să iei în calcul, pe lângă profit - care poate fi mai mare decât în cazul unui depozit bancar -, şi riscul mult mai mare pe care ţi-l asumi. Acesta diferă în funcţie de domeniul în care instituţia aleasă investeşte banii. De exemplu, dacă îi joacă pe Bursă, riscul este mai mare, comparativ cu plasarea aceloraşi sume în depozite bancare sau imobiliare.

Cumpărarea de valută poate provoca pierderi

Dacă ai de gând să cumperi valută şi să păstrezi bancnotele "la saltea", trebuie să fii foarte atent la cotaţiile cursului valutar. Evoluţia din ultimele 12 luni arată că atât dolarul, cât şi moneda europeană s-au depreciat serios - cu peste 7% în cazul euro, respectiv 12%, în cazul dolarului american - faţă de leul românesc.


Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite