Am depăşit planul la inflaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Institutul de Statistică a anunţat că inflaţia a ajuns în octombrie la 6,84 %, moneda naţională a înregistrat o depreciere puternică în raport cu euro, la Bursa de Valori Bucureşti

Institutul de Statistică a anunţat că inflaţia a ajuns în octombrie la 6,84 %, moneda naţională a înregistrat o depreciere puternică în raport cu euro, la Bursa de Valori Bucureşti principalele acţiuni au avut o cădere semnificativă, aparent fără o explicaţie directă. O veste alarmantă pentru portofelul românilor, în ajun de decembrie.

Anunţul privind inflaţia la nivelul lunii octombrie a venit în contextul în care Banca Naţională a României a declarat că a ratat ţinta de inflaţie pentru acest an, de 3,9%, şi a revizuit-o la 5,7%. Cauzele? În primul rând, majorarea preţurilor la produsele alimentare a fost cauzată atât de seceta din această vară, neputând fi tempertată de importuri, cât şi de "factori de natură exogenă".

Principalul "şoc negativ" în acest context, conform declaraţiilor guvernatorului BNR, îl reprezintă oferta de pe piaţa agro-alimentară. Preţurile la produsele alimentare au crescut faţă de luna septembrie. La fel şi în cazul serviciilor. De exemplu, dacă facem o comparaţie cu luna octombrie 2006, constatăm că alimentele s-au scumpit cu 9,52%.

Primele victime, pensionarii

Cine sunt cei mai afectaţi de scumpiri? Bineînţeles, pensionarii. La o simplă trecere printr-un supermarket, îţi dai seama de acest fenomen observând feţele lor îngândurate. "Mi-este destul de greu. Mie nu-mi ajung banii pentru produsele alimentare de bază.

De provizii nici nu poate fi vorba!", ne-a declarat Petre Valeria, de 77 de ani, o bucureşteancă cu o pensie de 350 de lei. O altă pensionară, Nicolae Eugenia, după 40 de ani de muncă, are 520 lei pensie, dar tot nu se descurcă.

Familia Stoenescu, Gherghe şi Maria, tot din Bucureşti, este ceva mai fericită. "Avem o pensie de 1.000 de lei fiecare şi ne permitem un trai decent. Dar am constatat că datorită scumpirilor din ultima vreme aproape 70% din venit ni se duce numai pe produsele alimentare".

Analiştii economici, "optimişti de pesimişti"

Conform analiştilor, creşterea preţurilor nu e cauzată doar de secetă, ci şi de scumpirea petrolului pe piaţa internaţională.

De asemenea, aceştia apreciază că inflaţia se va retrage spre 6% spre finalul anului, aşteptându-se la o temperare a creşterii preţurilor la alimente în noiembrie şi decembrie. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, menţionează că ritmul de creştere a preţurilor de consum s-ar putea menţine la un nivel înalt şi în următoarele luni, având în vedere evoluţia inflaţiei din lunile august şi septembrie. Guvernatorul ne-a amintit că şi alţii au de suferit: "Nu suntem un caz izolat. În regiune, Rusia, Slovacia, Turcia şi Ungaria au ieşit şi ele din ţintele inflaţiei.

În Europa se vorbeşte chiar despre atingerea unui nivel de 3% al inflaţiei în 2007", a încercat să ne liniştească Isărescu.

Preţurile vor creşte înainte de Sărbători

Mesajele oficiale potrivit cărora efectele secetei în preţuri se vor fi stins până în decembrie sunt contrazise de specialiştii industriei alimentare. Ei estimează, dimpotrivă, că principalele produse de bază se vor scumpi în medie cu 5 până la 7% în a doua jumătate a lunii viitoare, adică exact în acele zile febrile ale cumpărăturilor de Sărbători.

Preşedintele Federaţiei sindicale din industria alimentară, Dragoş Frumosu, ne-a declarat că "legumele şi fructele vor avea cele mai accentuate scumpiri (+7%), urmate de lapte, ulei şi conserve (+5%), iar în cazul cărnii este posibil ca preţurile să stagneze". (Dan Străuţ)

5% procentul cu care se vor scumpi produsele de bază în decembrie

Este pentru prima dată de când fac prezentări ale raportului privind inflaţia în România când toate riscurile semnalate de BNR s-au materializat

Mugur Isărescu,Guvernator BNR

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite