Nu defrişările sunt cauza inundaţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ploile torenţiale căzute în Ucraina au umflat apele Autorităţile susţin că ploile din Ucraina, şi nu defrişările masive, sunt responsabile pentru inundaţiile care s-au abătut asupra

Ploile torenţiale căzute în Ucraina au umflat apele

Autorităţile susţin că ploile din Ucraina, şi nu defrişările masive, sunt responsabile pentru inundaţiile care s-au abătut asupra nordului României.

Specialiştii afirmă că defrişările masive din munţii noştri ar fi putut, cel mult, să ajute natura dezlănţuită, dar nu ele au reprezentat cauza inundaţiilor.

Cu toate acestea, autorităţile reiterează necesitatea opririi tăierilor haotice de păduri, fiindcă influenţează în mod negativ producerea inundaţiilor.

Apa a venit de la vecini

Specialiştii spun că în Ucraina ploile au fost mult mai abundente şi mai persistente decât în ţara noastră. De aceea, ministrul secretar de stat în Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile, Lucia Varga, a subliniat că necazul a fost provocat de potopul dezlănţuit în ţara vecină.

"Nu defrişările sunt cauza acestor inundaţii din nordul ţării noastre. În Ucraina a plouat intens şi astfel a fost afectat teritoriul ţării noastre", a spus Varga. Ea a adăugat că pădurile au un rol foarte important şi că s-a constatat o legătură între defrişări şi inundaţii, dar în cazul acesta nu se pune problema aşa.

Şi meteorologul Dumitru Baltă este de aceeaşi părere. "Prutul şi Siretul îşi au izvoarele pe teritoriul Ucrainei. A plouat abundent şi apa s-a scurs în bazinul hidrografic al Siretului şi al Prutului, care ajung pe teritoriul României", a explicat Dumitru Baltă.

Tăierea copacilor, un pericol

Pădurea este factorul care stabilizează solul. "Viteza de scurgere de pe versanţi este mai mică dacă zona respectivă este împădurită. Muntele este un loc unde nu se face curăţenie. În urma defrişărilor rămân crengi, buşteni, rădăcini de copaci, rumeguş, iar ploile abundente le duc la vale.

Efectele sunt dezastruoase: se înfundă podurile, podeţele, au loc alunecări de teren, se modifică configuraţia albiilor râurilor", a declarat directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu.

Nu defrişările sunt cauza acestor inundaţii. În Ucraina a plouat intens şi astfel a fost afectat teritoriul ţării noastre
Lucia Varga,
secretar de stat în Ministerul Mediului

A plouat abundent şi apa s-a scurs în bazinul hidrografic al Siretului şi al Prutului, care ajung pe teritoriul României
Dumitru Baltă,
meteorolog

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite