E definitiv: Parcul Bordei va fi înghiţit de betoane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri Costel Costanda a câştigat procesul cu municipalitatea, iar consilierii generali sunt buni de plată: 17.758.210 euro pentru întârzierea documentelor de urbanism Început

Omul de afaceri Costel Costanda a câştigat procesul cu municipalitatea, iar consilierii generali sunt buni de plată: 17.758.210 euro pentru întârzierea documentelor de urbanism

Început în urmă cu doi ani, războiul dintre Costel Costanda şi Primăria Capitalei s-a încheiat în avantajul omului de afaceri. Curtea de Apel Bucureşti a hotărât definitiv şi irevocabil că proprietarul Parcului Bordei poate să construiască pe o treime din suprafaţa obţinută prin retrocedare de la fostul edil-şef, actual preşedinte al României, Traian Băsescu.

Victimele disputei dintre Costanda şi municipalitate sunt consilierii generali care s-au opus aprobării Planului Urbanistic Zonal (PUZ) cerut de omul de afaceri în 2005. Cu toate că erau încă în Alianţa D.A., consilierii liberali au votat atunci împotriva documentaţiei urbanistice solicitată de Costanda care vroia să construiască în Parcul Bordei mai multe vile, dar şi un hotel. Decizia consilierilor a fost atacată în instanţă de omul de afaceri şi a fost cerută o despăgubire de 23.000.000 de euro. În final, Curtea de Apel a hotărât ieri ca acesta să primească peste 17.000.000 de euro de la cei care i-au întârziat construcţia.

Consilierii liberali, buni de plată

La aflarea veştii că ar fi buni de plată, consilierii PNL nu cred că situaţia va fi atât de gravă. "Nu ştiu dacă ne poate obliga să plătim. Să discutăm şi cu primarul", încearcă să dea o explicaţie consilierul liberal Sorin Paliga. Potrivit instanţei, hotărârea este definitivă şi irevocabilă. "Cred că trebuie să fie căi de recurs. Poate la Curtea Supremă. Noi am votat împotrivă fundamentat. Nu vrem să se creeze un precedent pentru obţinerea unor PUZ-uri pe astfel de zone verzi", este de părere fostul candidat al liberalilor la funcţia de viceprimar general, Dan Meran. El mai spune că PNL nu a vrut ca în Parcul Bordei să apară blocuri.

Costel Costanda nu a fost de găsit ieri, după pronununţarea instanţei, pentru a preciza cu exactitate ce le va solicita consilierilor generali. La polul opus, consilierii care au votat stau liniştiţi. "Am fost pentru PUZ-ul domnului Costanda. E un drept la proprietate. L-a obţinut şi nu aveam motiv să mă opun ca să fiu tras la răspundere", a declarat consilierul Partidului Conservator, Victor Adâr.

"Cine nu votează riscă închisoarea"

Primarul Adriean Videanu spune că se vede nevoit să reintroducă pe ordinea de zi Proiectul de hotărâre cu PUZ-ul lui Costanda. "Este o hotărâre judecătorească pe care trebuie să o respectăm. Cine se opune şi nu votează riscă să ajungă la închisoare", a declarat Videanu.

Primarul general spune că nu va accepta ca municipalitatea să fie cea care să plătească daunele omului de afaceri, ci numai cei care s-au opus. Pentru că a fost un vot nominal, este clar că vor plăti cei care au cauzat, prin votul lor, acest prejudiciu", a adăugat edilul-şef. Documentaţiile de urbanism ale lui Costanda au fost respinse după ce 33 de consilieri au votat pentru, 14 împotrivă şi opt au lipsit. Cei 14 au de plătit peste un milion de euro omului de afaceri.

Istoria retrocedării Parcului Bordei

Omul de afaceri Costel Costanda a intrat în posesia celor 3,3 hectare din zona verde Bordei, după ce a cumpărat drepturile litigioase a mai multor terenuri din actualul Sat Francez. Primar general pe atunci, Traian Băsescu i-a oferit la schimb actuala locaţie, în anul 2004. În 2005, omul de afaceri a cerut Consiliului General să îi aprobe ocuparea cu construcţii a unei treimi din zona verde, cât prevedea PUZ-ul iniţial. În prima fază, în 2005, Costanda a câştigat. Primăria a făcut recurs pe care l-a câştigat în 2006. Omul de afaceri a mers la Curtea de Apel şi a obţinut, ieri, hotărârea definitivă şi irevocabilă: municipalitatea trebuie să aprobe PUZ-ul şi să plătească 17.758.210 euro, sumă reprezentând veniturile pe care acesta consideră că le-ar fi obţinut în urma valorificării construcţiilor din zonă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite