"Când damele au treabă"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

toate celelalte. Iarna, balurile şi suaretele; vara, feredeile; şi toamna, facerea dulceţurilor. Însuş cele mai frumoase dame de lume carele trăiesc în cele mai plăcute petreceri păstrează

toate celelalte. Iarna, balurile şi suaretele; vara, feredeile; şi toamna, facerea dulceţurilor. Însuş cele mai frumoase dame de lume carele trăiesc în cele mai plăcute petreceri păstrează întotdeauna o slăbiciune pentru proastele şi fireştile îndeletniciri a gospodăriei. Însuşi la Paris, dulcea grijă pentru facerea dulceţurilor trage damele de la trebile politicei, a literaturei, a frumoaselor meşteşuguri ale modelor, şi - este de necrezut - însuş de la amor. Harbuzii, gutăile, perele, merele şi poama care stau la privală în târg, aşa de frumoase şi de plăcute, îndeletniceşte imaginaţia damelor celor mai nostime." Chiar dacă nimic altceva nu mai contează acum - nici măcar răvaşele de amor -, Kogălniceanu este încântat de "priveliştea drăgălaşă a damelor care, cântând şi ciripind un biet cânticel, îmbrăcate cu straie uşoare, gustă spuma zahărului. Fericită, frumoasă vreme a toamnei, să fii binecuvântată de o mie de ori! Tu ai alte bucurii decât primăvara, însă mai statornice."

Dulceaţă de piersici cu mentă
Pentru cca 1200 ml
Ingrediente: 1 kg piersici sau nectarine (cca 850 g miez de fruct), sucul de la 2 lămâi (= 80 ml = 4 linguri), 50 g stafide, 1 kg zahăr, 3-4 crenguţe de mentă
Mod de preparare: Piersicile se crestează şi se opăresc 30-60 de secunde în apă clocotită, pentru a se curăţa mai uşor de piele. Se pun imediat în apă rece, se curăţă de piele, se taie în două şi se scot sâmburii. Se taie apoi fructul în bucăţele mici. Se pun piersicile, sucul de lămâie, stafidele şi zahărul într-o cratiţă folosită numai la dulceţuri, mai joasă şi mai lată, cu pereţii groşi, din aluminiu sau smălţuită. Se amestecă cu grijă şi se lasă cel puţin 3 ore să se odihnească. Menta se curăţă, se spală şi se toacă frunzele mărunt. Se pune vasul pe foc iute şi se amestecă până începe să clocotească bine. Din acest moment se lasă să fiarbă 4 minute, amestecând permanent, până se leagă bine dulceaţa. Se ia vasul de pe foc şi se adaugă menta. Se toarnă dulceaţa fierbinte în borcane încălzite, care se închid etanş.

ştiaţi că?
În Grecia antică, menta era folosită la ritualurile funerare, împreună cu rozmarinul şi mirtul, ca ingredient într-o băutură fermentată de orz, numită kykeon. Se pare că acest kykeon constituia un element esenţial de iniţiere în misterele eleusine, cele care ofereau speranţa în viaţa de apoi.

Dacă doriţi să ne împărtăşiţi gândurile dvs sau o reţetă din repertoriul dvs culinar, scrieţi-ne pe adresa redacţiei: Adevărul, rubrica "Reţeta zilei", Piaţa Presei Libere nr.1, Bucureşti, sect. 1. Cele mai bune reţete vor fi premiate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite