Cu cuţitul prin liceu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înarmat cu un cuţit de bucătărie, reporterul cotidianului "Adevărul" s-a plimbat, ziua în amiaza mare, prin trei unităţi de învăţământ din Craiova. Niciun paznic sau om de ordine nu a

Înarmat cu un cuţit de bucătărie, reporterul cotidianului "Adevărul" s-a plimbat, ziua în amiaza mare, prin trei unităţi de învăţământ din Craiova. Niciun paznic sau om de ordine nu a catadicsit să-l oprească sau măcar să-l legitimeze la intrare

La doar câteva zile după ce două eleve ale unui liceu craiovean au fost prinse vânzând canabis la colţ de stradă, "Adevărul" demonstrează că, fără niciun fel de greutate, orice necunoscut poate intra înarmat în unităţile de învăţământ. Într-una din zilele săptămânii trecute, în jurul prânzului, reporterul cotidianului nostru a pătruns nestingherit, cu un cuţit de bucătărie ascuns într-un buzunar, pe culoarele şi în clasele a trei licee cu tradiţie din Craiova, Colegiu Naţional "Şt. Velovan", Colegiul Naţional "Carol I" şi Colegiul Naţional
"Traian Vuia".

Haine decente şi o faţă cât mai copilăroasă. Acestea sunt "ingredientele" necesare pentru a te putea strecura în liceele craiovene înarmat până-n dinţi. Deşi fiecare dintre şcolile "vizitate" are portari angajaţi pentru a păzi incinta, iar în curtea uneia dintre ele se află chiar un post de poliţie, reporterul nu a fost întrebat cu privire la scopul vizitei sale nici măcar o singură dată.

Colegiul Naţional "Ştefan Velovan" este una dintre unităţile de învăţământ cu tradiţie în oraş. Renumit pentru fetele sale frumoase, liceul a fost, în timp, scena unor înfruntări sângeroase între liceenii înfierbântaţi şi alte persoane venite din exterior.

Marţi, în jurul orelor 11, la poarta liceului nu se afla niciun paznic. Nestingherit, am intrat în curtea unităţii, apoi am intrat în corpul principal exact prin locul în care intră şi profesorii.

Pe culoare, forfotă mare, elevii ieşeau în pauză. Câţiva profesori grăbiţi, cu catalogul sub braţ, se îndreptau spre cancelarie. Nimeni nu s-a obosit să mă întrebe ce caut. Când recreaţia s-a terminat, am plecat spre ieşire. La poartă, surpriză: apăruse portarul, căruia prezenţa mea nu i-a trezit însă niciun interes.

Sediul poliţiei de la "Vuia", pustiu

"Experimentul" se repetă în Colegiul Carol I, cel mai titrat liceu din Craiova. Beneficiind de aceeaşi recuzită, am pătruns pe poarta principală. În uşa gheretei de la intrare, doi oameni ce păreau paznici discutau aprins. Atât de aprins că nu m-a băgat niciunul în seamă. Am urmat acelaşi traseu ca şi în cazul Colegiului Şt. Velovan. Nu am intrat însă în clase, pentru că începuseră orele. După un periplu de zece minute pe culoarele şcolii, am ieşit. La poartă, am dat nas în nas cu un echipaj al Poliţiei Comunitare, întâlnire rămasă însă fără nicio urmare.

Nici în cazul Colegiului "Traian Vuia" lucrurile nu au stat altfel, chiar dacă în incinta unităţii se află şi un post de poliţie. Poarta liceeului era larg deschisă, iar ghereta portarului, pustie. A urmat plimbarea pe culoarele şcolii. La ieşire, o doamnă îmbrăcată într-o vestă, probabil portarul, a răspuns voioasă la salut, de parcă ne cunoşteam de ani buni.

IŞJ spune că paza unităţilor de învăţământ este responsabilitatea conducerii colegiilor

Cerasela Cremene, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, spune că "este regretabil" că cineva a reuşit să intre într-o unitate de învăţământ cu un cuţit, fără să fie legitimat nici măcar o singură dată. Directorul adjunct al Colegiului Naţional "Carol I", Adina Chirea, spune că nu înţelege cum a fost posibil aşa ceva, mai ales că există personal angajat special pentru pază. Petre Predoi, directorul Colegiului Naţional "Ştefan Velovan", spune că nu are bani suficienţi pentru a angaja paznici. "Colegiul condus de mine are trei intrări şi nu am bani să aduc atâţia paznici", a declarat Predoi. Tot lipsa banilor este invocată şi de conducerea liceului "Traian Vuia", unde, pe timpul zilei, poarta e păzită de un muncitor necalificat şi o femeie de serviciu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite