Cum pot să cumpere românii acţiuni pe piaţa de capital din Bulgaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astfel, fonduri cu o prezenţă importantă la BVB, precum Julius Baer, MEI - Roemenie & Bulgarije Fonds NV, Trigon Funds, se regăsesc printre investitorii de pe piaţa de capital din Bulgaria.

Astfel, fonduri cu o prezenţă importantă la BVB, precum Julius Baer, MEI - Roemenie & Bulgarije Fonds NV, Trigon Funds, se regăsesc printre investitorii de pe piaţa de capital din Bulgaria.
Piaţa de capital din Bulgaria, ca şi cea românească se află într-un stadiu incipient de dezvoltare, ceea ce implică o lichiditate redusă şi existenţa participaţiilor concertate.
Capitalizarea Bursei de la Sofia se ridică la circa 5,7 miliarde de euro, valoare ce reprezintă mai puţin de o treime din capitalizarea BVB, astfel că, atractivitatea pieţei de capital din Bulgaria este determinată în primul rând de oferta de titluri. "Bursa de la Sofia oferă alternative interesante în sectoare sau instrumente care nu sunt disponibile în prezent unui investitor român de retail. Dintre sectoarele care vor atrage interesul pe noua piaţă, menţionăm turismul şi sectorul imobiliar", ne-a declarat Cristian Tudorescu, directorul departamentului de analiză de la Vanguard.
Randamente atractive la Sofia
Indicele reprezentativ al Bursei de la Sofia, SOFIX, a înregistrat de la începutul acestui an un avans de 28%, reprezentând una dintre cele mai bune evoluţii din Estul Europei. În ultimii cinci ani, indicele a înregistrat un randament mediu anual de 57%, creşterea cea mai mare, respectiv 150%, fiind consemnată în anul 2003.
Valoarea medie zilnică a tranzacţiilor a fost în acest an de 4-4,5 milioane de euro, distribuţia între instrumentele financiare tranzacţionate fiind mai echilibrată, comparativ cu Bursa de la Bucureşti. Astfel, în Bulgaria, transferurile cu acţiuni şi REIT-uti (unităţi ale fondurilor de investiţii imobiliare) reprezintă circa 75%-80% din totalul zilnic, diferenţa aparţinând tranzacţiilor cu obligaţiuni. Potrivit reprezentanţilor Vanguard, din capitalizarea totală, free-float-ul, reprezentând acţiunile care efectiv "se mişcă în piaţă", are o valoare de circa 670 milioane de euro.
Indicatorul PER (preţ/profit pe acţiune), la nivelul Bursei de la Sofia, are o valoare medie de 18,5 apropiată cu cea aferentă BVB, de circa 18.
Structura Bursei de la Sofia
Bursa de la Sofia cuprinde două segmente, respectiv piaţa oficială şi piaţa neoficială. La rândul său, piaţa oficială "lucrează" trei categorii (A, B şi C). Ca şi pe piaţa românească de capital, este necesară o restructurare a componenţei categoriilor menţionate, o serie de emitenţi atractivi regăsindu-se pe piaţa neoficială.
Dovadă în acest sens este faptul că, valoarea transferurilor perfectate pe piaţa neoficială în primul semestru a crescut cu 61,8%, comparativ cu nivelul perioadei similare din 2005. În acelaşi timp, operaţiunile efectuate cu acţiuni listate pe piaţa oficială s-au diminuat cu circa 44%, cea mai mare scădere, de 75%, fiind înregistrată la categoria A.
Cel mai important emitent de la Bursa din Bulgaria este compania de telecomunicaţii Bulgarian Telecommunication Company (BTC), care are o capitalizare de 1,43 miliarde de euro, reprezentând aproape un sfert din capitalizarea bursieră totală. Compania a înregistrat în 2005 o cifră de afaceri de 521 milioane de euro, în stagnare faţă de anul anterior, şi un profit net de 58 milioane de euro.
Un alt emitent important este staţiunea Albena (ALB), cu o capitalizare de 166 milioane de euro. Cifra de afaceri obţinută de societate în 2005 s-a ridicat la 47 milioane de euro, iar profitul la 10,6 milioane de euro. Tot din sectorul turistic se remarcă furnizorul de servicii turistice Nisipurile de Aur (ZLP), capitalizarea acestuia fiind de 47 milioane de euro. Emitentul a obţinut anul trecut un profit net de 0,8 milioane de euro, pe fondul unei cifre de afaceri de 16,2 milioane de euro.
DZI Bank, până de curând parte a DZI Financial Group, iar în prezent aparţinând EFG Eurobank, este un alt emitent preferat de investitorii de pe piaţa de capital bulgară. EFG Bank a achiziţionat 74,6% din acţiunile DZI Bank pentru care a plătit 158 milioane de euro. La acest preţ, valoarea echivalentă pentru întreaga bancă a fost de 212 milioane de euro, cu 50% mai mult decât capitalizarea bursieră de la data anunţului.
Compania farmaceutică Sopharma, al doilea producător de medicamente din Bulgaria, care deţine 9% din piaţa locală şi exportă aproape jumătate din producţie către 23 de ţări, este un alt emitent interesant de la bursa bulgară. Capitalizarea societăţii se ridică la 352 milioane de euro, iar profitul net din 2005 a fost de 17 milioane de euro.
Bursa de la Sofia se remarcă de "suratele" din Europa de Est, prin prezenţa la cotă, pe piaţa neoficială, a fondurilor de investiţii imobiliare (Real Estate Investment Trusts - REIT). Principiul de funcţionare al acestora presupune efectuarea de investiţii în sectorul imobiliar cu sumele colectate de la public. "În funcţie de riscul preferat, investitorul poate selecta un fond care investeşte în clădiri de birouri sau spaţii comerciale, ori un fond cu investiţii în terenuri agricole, iar pentru cei cu apetit mai mare la risc există fonduri cu profil preponderent de dezvoltare de proiecte", ne-a declarat Cristian Tudorescu.
Pe piaţa de la Sofia, perioada 2005-2007 este caracterizată printr-o efervescenţă a ofertelor publice iniţiale (IPO) derulate de aceste fonduri, care doresc să beneficieze de oportunităţile pieţei imobiliare din Bulgaria, considerată de specialişti ca fiind în primele trei din lume ca atractivitate.
Astfel, având în vedere structura emitenţilor de la Bursa de Valori bulgară, putem spune că există câţiva emitenţi care vin să completeze cererea investitorilor de diversificare a portofoliilor de acţiuni.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite