La cumpărături, românii preferă brandurile vechi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu GfK România arată că avem un comportament conservator la cumpărături şi preferăm mărcile vechi şi solide.

Românii se dovedesc a fi conservatori când vine vorba despre mărcile de produse pe care le consumă: le preferă pe cele cu care sunt deja familiarizaţi. Un studiu realizat de compania de cercetare GfK România dezvăluie faptul că 71% din populaţie obişnuieşte să achiziţioneze mărci de produse de larg consum, alimentare sau nealimentare, cu tradiţie în spate, în detrimentul celor care abia răsar pe piaţă.

Kandia, Bucegi, Dero,  Dacia, mai mulţi clienţi

Nostalgia şi tradiţionalismul românesc continuă să se manifeste asupra unor branduri clasice precum detergentul Dero, ciocolata cu rom, ciocolata Kandia, maşina Dacia, berea Bucegi, crema Gerovital, biscuiţii Eugenia sau ­CEC-ul, toate acestea având consumatori fideli.

Trendul face bine pe vreme de criză în primul rând managerilor, care au bugete limitate pentru marketing, promovare, publicitate sau relansare de nou produs. Acest aspect se mai poate constitui şi în idee de afaceri pentru întreprinzătorii care se scarpină după ceafă din lipsă de inspiraţie antreprenorială. Potrivit revistei „Capital“, pot apela la o soluţie ingenioasă: să caute în arhivele Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) branduri clasice autohtone care nu trebuie decât readuse la viaţă.

Bugetul de promovare nu ar trebui să atingă cote financiare alarmante, din simplul motiv că numele produsului aprinde imediat beculeţul în mintea consumatorului. La OSIM există peste 100.000 de mărci înregistrate de produs care pot fi readuse la viaţă.

Adolescenţii, mai dornici să experimenteze

Studiul scoate la iveală un aspect interesant şi anume faptul că achiziţionarea de produse noi este mai întâlnită la grupe de vârste mai mici. Adolescenţii între 15 şi 19 ani sunt cei mai predispuşi să experimenteze în comportamentul de consumator, 55% declarând că aleg astfel de produse în defavoarea celor pe care le cunosc deja. De pe urma acestui segment de cumpărători pot beneficia producătorii produselor lactate, mezelurilor, băuturilor răcoritoa­re, celor pentru împrospătarea respiraţiei şi diferite tipuri de dulciuri şi gustări sărate.

O altă categorie care se dovedeşte mai deschisă la nou este cea în care sunt incluse persoanele cu venituri medii spre mari. De asemenea, în jur de o treime dintre românii peste 15 ani care se implică în cumpărăturile mari ale gospodăriei în care locuiesc, respectiv 29%, spun că obişnuiesc să încerce produse nou apărute pe piaţă, mai arată studiul. Aşadar, noutăţile nu sunt în totalitate ignorate, chiar dacă perioada crizei i-a făcut pe români să evite produsele şi serviciile de care nu au neapărată nevoie, sau pe cele despre care consideră că nu oferă un raport bun calitate-preţ.

Avertisment pentru investitori

Studiul trimite un avertisment şi investitorilor. Se pare că noua situaţie economică a lumii reaşază comportamentul consumatorilor şi managerii au nevoie de maximă atenţie, vitală pentru viitorul afa­cerii lor.

„Pentru a reduce riscurile la care se expun prin investiţiile necesare lansării unor produse, producătorii trebuie să investigheze mai în detaliu comportamentul de cumpărare al clienţilor lor şi să facă previziuni privind succesul fiecărui produs în parte. De asemenea, activităţile de promovare ale unor mărci noi sunt deosebit de importante pentru a activa disponibilitatea consumatorilor de a le încerca“, spune Otilia Man, cercetător senior GfK România.

Atitudine de criză: cumpăr ce ştiu că e sigur, nu ce e nou

Această tendinţă de a cumpăra produse cu branduri tradiţionale este prezentă şi peste hotare, nu doar la noi. Un studiu efectuat de o firmă britanică de cercetare de piaţă, Mintel, arată că explicaţia ar sta în turbulenţele economice de pe piaţă de la acest moment şi comportamentul consumatorilor s-a modificat din această cauză.

Astfel, într-o măsură mai mare decât în trecut, clienţii doresc să ştie cât mai multe informaţii cu privire la produsele pe care le achiziţionează, inclusiv unde şi în ce condiţii au fost fabricate. Un alt motiv, deloc de neglijat, este preţul relativ mediu pe care produsele tradiţionale îl au pe piaţă, comparativ cu produsele din categoria lor. Şi în perioadă de criză, oamenii caută în general să reducă bugetele destinate cumpărăturilor.

Românii şi austriecii, la poli opuşi

Totuşi, în comparaţie cu alte ţări din regiune, românii se numără printre cei mai reticenţi în a încerca ceva nou. În cele mai multe din ţările în care s-a desfăşurat studiul GfK, respectiv Bulgaria, Cehia, Macedonia şi Kazahstan, repondenţii care sunt dispuşi să încerce noutăţile şi cei care sunt mai conservatori şi se limitează la mărcile bine cunoscute au ponderi aproximativ egale. Cei mai deschişi la nou sunt austriecii, unde 57% din cumpărători sunt înclinaţi să încerce tot ce este nou pe piaţă şi doar 43% se încadrează în categoria celor mai puţin receptivi.

Cei mai apropiaţi de comportamentul consumatorilor din România sunt cei din Bosnia şi Herţegovina: 66% din aceştia au afirmat că mai degrabă cumpără şi consumă produsele cu care sunt familiarizaţi decât pe cele noi.

Datele provin din studiul lunar Omnibus realizat de GfK şi sunt reprezentative pentru populaţia României în vârstă de 15 ani şi peste. Eşantionul este format din 605 persoane din zona urbană şi rurală, iar culegerea datelor a fost realizată în martie 2009.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite