A treia scădere a puterii de cumpărare în 2009

0
Publicat:
Ultima actualizare:
A treia scădere a puterii de cumpărare în 2009
A treia scădere a puterii de cumpărare în 2009

Media salariilor a scăzut în august, ajungând din nou sub media scumpirilor. Creşterea preţurilor a fost tot mai lentă, ajungând în august la un nou minim multianual, dar tot atunci au scăzut şi salariile, erodându-se astfel puterea de cumpărare.

Câştigul salarial mediu net a scăzut în august cu 3% (42 de lei) faţă de iulie, la 1.348 lei, potrivit datelor raportate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Cele mai mari valori ale salariului net din august se regăsesc în fabricarea produselor de cocserie şi prelucrarea ţiţeiului, iar cele mai mici în industria de îmbrăcăminte.

În august, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.845 lei, cu 2,9% mai mic faţă de luna precedentă, potrivit INS.

Principalele cauze ale scăderii salariilor în august au fost restrângerea activităţii, acordarea în luna precedentă de sume din profitul net şi premii ocazionale (inclusiv prime de vacanţă).

Producţia auto, cele mai mari scăderi

August este a treia lună, după ianuarie şi mai, în care media salariilor a scăzut sub nivelul de creştere a preţurilor. De regulă, în trecutul apropiat, astfel de scăderi aveau loc doar în una-două luni din fiecare an.

Reduceri între 7% şi 10% ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, administraţie publică, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice.

În activităţile de fabricare a produselor textile, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, învăţământ, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente, fabricarea altor mijloace de transport, industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal, exclusiv maşini, utilaje şi instalaţii au fost consemnate scăderi între 5% şi 7%.

Totodată, câştigul salarial mediu net s-a micşorat cu 4% şi 5% în sectoarele de fabricare a articolelor de îmbrăcăminte, tăbăcirea şi finisarea pieilor, captarea, tratarea si distribuţia apei, alte activităţi de servicii.

Salarii mai bune în energie

Există şi cazuri în care câştigul salarial mediu net a crescut: cu 14% în activităţile de fabricare a produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului şi cu 3-5% în industria metalurgică, activităţi de editare, extracţia minereurilor metalifere şi fabricarea băuturilor.

Indicele câştigului salarial real din primele opt luni ale lui 2009 faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a înregistrat o creştere cu 0,6%.

Veniturile cresc mai mult la oraş

Veniturile totale medii pe o gospodărie din mediul urban au fost în trimestrul II 2009 cu 41,9% mai mari decât ale gospodăriilor din mediul rural şi cu 14,8% mai mari faţă de ansamblul gospodăriilor, conform datelor INS.

În trimestrul II 2009, veniturile totale medii lunare au fost, în termeni nominali, de 2.338 de lei pe gospodărie şi 804 lei pe persoană. Veniturile băneşti au fost, în medie de 1.986 lei lunar pe gospodărie (683 de lei pe persoană), iar veniturile în natură de 352 de lei lunar pe gospodărie (121 de lei pe persoană).

Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (51,3% din veniturile totale ale gospodăriilor în trimestrul I 2009, respectiv 52,3% în trimestrul II 2009).

La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor, în trimestrul II 2009, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestaţii sociale în proporţie de 23,9%, veniturile din agricultură cu trei procente, veniturile din activităţi neagricole independente cu 2,8 procente şi cele din proprietate şi din vânzări de active din patrimoniul gospodăriei cu 1,6%. Repartizarea cheltuielilor pe categorii de bunuri şi servicii este evidenţiată în infografia alăturată.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite