La ce-i bun războiul? sau de ce a greşit ministrul de Externe al Cehiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul de Externe al Cehiei, prinţul Karel Schwarzenberg
Ministrul de Externe al Cehiei, prinţul Karel Schwarzenberg

Ministrul de Externe al Cehiei, prinţul Karel Schwarzenberg, a făcut o declaraţie şocantă în cadrul unui interviu acordat cotidianului Gândul.

Gândul. Ministrul a afirmat că ultima mare criză, din 1929-1930, a luat sfârşit doar după ce au început pregătirile de război, sugerând că un conflict armat ar putea revigora situaţia economică, chiar dacă preţul ar fi „un pic cam dur".

Declaraţia, puţin spus îngrijorătoare, ridică numeroase semne de întrebare cu privire la competenţele clasei politice în general, deoarece astfel de afirmaţii au mai fost vehiculate şi de către alţi înalţi oficiali europeni, ba chiar şi de la Casa Albă. Mai mult decât atât, declaraţia prinţului Schwarzenberg generează panică şi nelinişte socială, putând duce chiar la restrângerea relaţiilor diplomatice cu alte ţări, doar pe fondul unui zvon cu privire la posibilitatea iniţierii unui conflict armat. Un ministru de Externe are cel puţin obligaţia contractuală, dacă nu şi datoria morală, de a menţine pacea, ca garant al prosperităţii şi cooperării dintre state.

Citeşte aici continuarea şi spune şi tu: ar trebui să ne temem de un război în Europa?

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite