A crescut consumul de medicamente scumpe, plătite cu bani publici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la începutul lunii, farmaciile au fost luate cu asalt de bolnavii care vor medicamente compensate şi gratuite. Ministerul Sănătăţii spune că răspunderea este a Casei Naţionale de

De la începutul lunii, farmaciile au fost luate cu asalt de bolnavii care vor medicamente compensate şi gratuite. Ministerul Sănătăţii spune că răspunderea este a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, iar aceasta susţine că s-au alocat mai mulţi bani pentru compensare decât anul trecut. Explicaţia pentru această situaţie am aflat-o de la prof. dr. Cristian Vlădescu, preşedintele CNAS.
- Câţi bani de medicamente avem?
- Suma alocată lunar, în primul trimestru al acestui an, pentru medicamente compensate şi gratuite, este de 143 milioane de RON. Faţă de ultimele patru luni ale anului trecut, în care media de consum a fost de 120 milioane de RON, putem vorbi de o creştere cu 19 la sută, lunar. Acest nivel a acoperit integral consumul lunii ianuarie şi aproape integral consumul lunii februarie, dar am constatat că, în luna martie, bugetul alocat a acoperit consumul doar pentru 20 de zile. Suplimentar faţă de sumele amintite, pentru unele boli cronice avem programe naţionale care finanţează medicamente gratuite în valoare totală de 636 milioane de RON, pentru întreg anul 2006.
- Atunci de unde a apărut criza?
- Nivelul lunar de 140 milioane de RON a fost stabilit împreună cu organismele reprezentative ale farmaciştilor şi a fost considerat de ambele părţi drept acoperitor. Unul dintre motivele creşterii consumului ar putea fi criza reţetelor, cum a numit-o presa, adică blocarea eliberării de medicamente fără prescripţie, începând din martie. Acest fapt a determinat pacienţii care îşi cumpărau singuri medicamentele, cu plata integrală, din buzunar, să se adreseze medicilor şi să obţină compensate sau gratuite.
- Altă cauză

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite