"Nu cred că mă apucă Anul Nou la CNSAS"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Constantin Ticu Dumitrescu vorbeşte în exclusivitate pentru Adevărul despre CNSAS, deconspirarea fostei Securităţi şi problemele acestei instituţii, care pare a se fi blocat în dosariadă. şi

Constantin Ticu Dumitrescu vorbeşte în exclusivitate pentru Adevărul despre CNSAS, deconspirarea fostei Securităţi şi problemele acestei instituţii, care pare a se fi blocat în dosariadă. şi mai ales de faptul că se simte inconfortabil în această instituţie.
- Există o soluţie de ieşire din impas a CNSAS?
- La ora actuală, cu posibilităţile pe care le are CNSAS şi făcând o apreciere că noi nu am rezolvat, n-am citit, n-am studiat nici trei la sută din cele 1.800.000 de dosare trimise, dacă rămânem în aceeaşi clădire, cu aceeaşi logistică, şi cu aceiaşi oameni ca număr ar însemna că procesul de deconspirare ar putea dura peste 10 ani. Pe de altă parte, mai este problema dosarelor. Amintiţi-vă că în parlament am tot cerut: "Daţi-mi cheile, daţi-mi cheile". Eu n-am cerut altceva şi de aceea m-am şi desprins de paternitatea legii la tribuna parlamentului în clipa în care am văzut că dosarele rămân tot la ei... Soluţia este simplă şi am repetat-o papagaliceşte: clădire, oameni şi logistică.
- Se pot face, în paralel, cercetare şi o realocare şi redimensionare logistică a CNSAS?
- Este normal să se facă în paralel cu această echipă, dar observaţi că nu există zi de la Dumnezeu să nu se trezească cineva şi să ceară fie pe profesori, îl vedeam pe Croitoru, mai deunăzi cu o listă, pe Becali... toţi vor, dar nimeni nu se gândeşte şi mai ales cei care ar fi îndriduiţi să se gândească şi să se întrebe, domnule, dar ce capacitate au ăştia? Sunt de rezolvat acum în faţa noastră 50-60.000 de cereri. Ce facem? Dacă am face o socoteală simplă, ne-ar trebui vreo 7.000 de zile, ceea ce ar însemna că numai dosarele cerute acum s-ar rezolva în circa 20 de ani. Asta e ceea ce mă frământă acum pe mine. Eu nu cred că mă apucă Anul Nou în poziţia în care sunt. Zilele următoare, în 21-23, când are loc Congresul Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, voi cere să fie pus pe ordinea de zi, aşa cum le-am cerut, avizul ca să accept numirea respectivă, dorinţa mea de a-mi prezenta demisia din CNSAS pentru că nu vreau să mă fac părtaş la o situaţie şi să îmi ştirbesc prestigiul şi credibilitatea, de care am pretenţia că mă bucur, consumându-mă aici.
- Poate că era mai bine dacă eraţi preşedintele CNSAS...
- Eu, dacă eram preşedinte, cred că mă duceam şi mă culcam la primul-ministru în cabinet până rezolva problema sau mă duceam în parlament şi dormeam pe trepte. Frământarea mea este aceasta: apar ca un om care se foloseşte de salariu şi de maşină şi nu face nimic. Face şi el ce fac ceilalţi din CNSAS.
- Putem trage o concluzie cu privire la posibilitatea că foştii informatori-membri de partid să fie nişte privilegiaţi în raport cu ceilalţi turnători? Sau precedentul Rodica Stănoiu poate să dea un imbold pentru refacerea dosarelor pierdute?
- Problema este aşa: ordinul a fost distrugerea dosarelor de Securitate ale membrilor PCR. şi sunt convins că a fost îndeplinit într-o largă măsură. Asta nu înseamnă că ei au fost atât de abili, atât de pricepuţi, încât să fi luat la rând şi dosarele în care se regăsea munca lor, munca acestor turnători deveniţi membri de partid sau turnători în timp ce erau membri de partid.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite