În această toamnă se decide crearea unei Forţe Europene de Protecţie Civilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Incendiile din Grecia, care au făcut peste 65 de morţi şi au distrus circa 200.000 de hectare, au determinat Comisia Europeană să ia în calcul înfiinţarea unei forţe de acţiune civile a

Incendiile din Grecia, care au făcut peste 65 de morţi şi au distrus circa 200.000 de hectare, au determinat Comisia Europeană să ia în calcul înfiinţarea unei forţe de acţiune civile a celor 27 de state membre UE
Acest grup multinaţional ar urma să fie alcătuit din 11 module de intervenţie pentru diverse tipuri de catastrofe naturale.

În funcţie de riscurile la care anumite ţări sunt expuse (spre exemplu, Grecia, Spania şi Italia - incendiilor), ele se pot asocia şi îşi pot pune "la comun" materialele şi resursele umane necesare intervenţiei de urgenţă.

"Mai multe state, expuse fie incendiilor, fie inundaţiilor, pot colabora şi împărtăşi din experienţă ori din mijloacele de combatere a acestor dezastre", a declarat Stavros Dimas, comisarul european al Mediului. Astfel, viitorul dispozitiv de intervenţie ar fi operabil, în afară de incendii, în caz de cutremure, de inundaţii, de catastrofe maritime, de atacuri teroriste sau accidente chimice.

Comisia se mişcă destul de încet

Iniţiativa creării grupului multinaţional de intervenţie se inspiră dintr-un raport alcătuit în 2006 de Michel Barnier, fost comisar european şi actual ministru al agriculturii în cabinetul francez condus de Francois Fillon. La vremea respectivă, el propusese înfiinţarea unei forţe comune de intervenţie numită "Europe Aid", dotată cu un buget anual de 100 milioane de euro.

Având aprobarea lui Jose Manuel Barroso, Barnier a mai sugerat fondarea unui centru operaţional comun ţărilor UE, care să ofere soluţii pentru diverse scenarii de catastrofe naturale, ţinând cont de structurile de intervenţie ale ţărilor implicate şi de capacitatea de acţiune a acestora.

Anul trecut, raportul lui Michel Barnier s-a lovit însă de opoziţia Marii Britanii şi Olandei, care doreau să-şi păstreze controlul deplin asupra capacităţilor de luptă împotriva catastrofelor. Inundaţiile care au afectat anul acesta Regatul Unit au determinat autorităţile de la Londra să îşi schimbe poziţia.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite