300.000 de craioveni riscă să fie otrăviţi în orice moment

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reporterul Adevărul a reuşit să pătrundă în incinta staţiei de captare a apei de la Işalniţa

oraşului, este păzită pe timpul nopţii doar de un singur gardian al Regiei Autonome de Apă, a cărui vigilenţă s-a dovedit a fi nulă. Oricine doreşte poate descinde în perimetrul obiectivului fără să fie întrebat de "sănătate".
Redactorul Adevărul împreună cu un alt ziarist au descins în incinta staţiei după ora 22.00, plimbându-se nestingheriţi pe lângă bazinele de decantare a apei, fără ca paznicul să sesizeze ceva. Dacă în locul celor doi ziarişti s-ar fi aflat un terorist, 300.000 de craioveni ar fi putut fi otrăviţi.
Staţia de captare şi tratare a apei potabile se află la 10 kilometri de Craiova, în spatele Combinatului Chimic de la Işalniţa. Întins pe două hectare de teren, obiectivul este apărat pe o latură de un gard de sârmă împletită, iar pe celelalte trei laturi, de o împletitură de sârmă ghimpată, mult mai "aerisită" decât cele văzute în documentarele despre lagărele naziste.
Pe cele două hectare de teren sunt ridicate mai multe clădiri ce adăpostesc o parte din laboratoarele Regiei de apă locale şi birouri ale tehnicienilor, precum şi cinci bazine în formă de pâlnie în care este depozitată şi tratată apa potabilă.
Sistem de iluminare inexistent
Deşi programul de lucru este non-stop, după ora 18.00 întregul obiectiv este păzit de un singur angajat al regiei, înarmat. Împreună cu o haită de câini pe jumătate sălbăticiţi, paznicul are, conform lui Constantin Stamatoiu, directorul Regiei Autonome de Apă Craiova, sarcina să patruleze de-a lungul gardului pentru a zădărnici orice încercare de intrare în perimetrul staţiei.
Şi asta pe întuneric, deoarece sistemul de iluminare a obiectivului este ca şi inexistent. Odată cu lăsarea nopţii, cele cinci bazine sunt scufundate în întuneric. Pe ici, pe colo, câte un bec chior mai sparge negura nopţii, insuficient însă pentru asigurarea pazei obiectivului. În seara în care reporterul Adevărul a intrat în obiectiv, paznicul de serviciu îşi făcea siesta în ghereta care îi serveşte drept adăpost de ploaie.
Două bazine de tratare a apei ar fi putut fi contaminate
"Tentativa de otrăvire" a apei craiovenilor a debutat cu infiltrarea celor doi ziarişti prin gardul de sârmă ghimpată din latura de est a bazei. La adăpostul întunericului şi al ceţii, ei s-au oprit mai întâi sub unul dintre bazinele de captare a apei, unde au făcut o primă şedinţă foto. Bliţul aparatului foto a pocnit de câteva ori, însă flashul puternic nu l-a dezmorţit pe paznicul staţiei.
Următorul pas a fost o altă "pâlnie" plină de apă, aflată în imediata apropiere a unei încăperi din tablă ce serveşte drept birou pentru omul însărcinat cu paza. De pe scara care urca de la baza bazinului spre vârf, cei doi ziarişti îl observă pe paznic scufundat în lectura unei reviste, în timp ce doi câini leneşi îl aşteaptă în faţa uşii.
Nici de această dată lumina aparatului de fotografiat nu este observată de cel care are drept sarcină să vegheze ca apa craiovenilor să nu fie otrăvită. Incursiunea "teroriştilor" se încheie, aici, cu o singură concluzie: orice nebun poate pune în pericol viaţa a 300.000 de craioveni.

Reprezentanţii regiei ridică din umeri
Contactat telefonic, Constantin Stamatoiu, directorul Regiei Autonome de Apă Craiova, a recunoscut că staţia de captare şi tratare a apei Işalniţa este păzită de un singur om: "Ştiu că este un obiectiv strategic, dar până la anul nu vom avea decât un singur paznic pe perioada nopţii. Am să propun Consiliului Local mărirea schemei de personal, dar asta este situaţia pe care am găsit-o aici. Dacă ziceţi că aţi intrat acolo, atunci am să verific şi o să-l sancţionez pe paznic. Am format deja o comisie care va analiza situaţia din toate staţiile de captare şi tratare a apei din Craiova şi, în funcţie de ceea ce se va constata, voi lua o decizie."În statele Uniunii Europene, staţiile de captare şi tratare a apei potabile sunt considerate puncte strategice şi păzite ca atare. Firme specializate asigură paza acestora, cheltuielile fiind suportate de bugetele locale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite