Cât costă studenţia în inima Ardealului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru un student care stă în chirie în centrul universitar Cluj-Napoca părinţii trebuie să scoată din buzunar, în medie, 1.000 de lei lunar Cheltuielile pe care le suportă majoritatea

Pentru un student care stă în chirie în centrul universitar Cluj-Napoca părinţii trebuie să scoată din buzunar, în medie, 1.000 de lei lunar

Cheltuielile pe care le suportă majoritatea părinţilor care au copii la facultate în Cluj-Napoca depăşesc cu mult salariul minim pe economie.

Cazarea, masa şi cheltuielile lunare ale studenţilor veniţi la studii în cel mai mare centru universitar din Transilvania depăşesc veniturile multor părinţi care îşi trimit copiii la facultate în Cluj-Napoca. Taxele de şcolarizare cresc foarte mult costurile pentru studenţii care nu au prins un loc bugetat.

Un salariu minim pe economie, de 540 de lei, abia acoperă cheltuielile şi pentru cel mai econom student, care stă la cămin, nu are utilităţi de plătit şi mănâncă la cantină. Cu toate acestea, adulţii improvizează şi reuşesc să îşi ţină copiii la facultate de la o lună la alta. Doar părinţii cu salarii calculate în mii de euro le pot asigura copiilor o studenţie de lux.

"Salariul meu se duce tot"

Viorica Barbu, din Sighişoara, plăteşte lunar circa 600 de lei pentru cheltuielile fiului său, student la Facultatea de Business din Cluj-Napoca. "Iulian stă în chirie cu încă doi studenţi. Plătesc fiecare 350 de lei lunar.

Cheltuielile la bloc îl mai costă aproximativ 100 de lei", ne-a povestit Viorica.

Masa o ia rareori la cantină, deoarece săptămânal mama sa îi trimite mâncare de acasă. "Îi gătesc câte ceva, îi mai pun mâncăruri reci în geantă, acum că e sezon şi legume şi le trimit pe tren", a spus Viorica. Pachetul e transportat către Cluj-Napoca în locomotivă. "Îl dau la mecanic, iar când ajunge în Cluj, Iulian merge la gară şi îl ia", a precizat femeia. Aceasta are un salariu de 650 de lei, iar pe lângă banii de chirie şi utilităţi, tânărul mai primeşte circa 200 de lei lunar, bani de buzunar şi transport. "Salariul meu se duce tot la Iulian, plus 100 de lei din cel al soţului. Mai rămânem în casă cu 700 de lei, că soţul ia 800", a detaliat părintele.

Pe ce se duc banii

Pentru taxa de studii a lui Iulian, pe o perioada de un an, Viorica a luat un credit în valoare de 3.000 de lei. "Nu aveam de unde să îi dăm bani de taxă anul trecut, aşa că am luat bani de la bancă. Îi punem noi la loc cumva", povesteşte mama studentului.

Cel mai ieftin pentru un student este să se cazeze la cămin, unde lunar plăteşte circa 90 de lei cu tot cu utilităţi. Costul unei camere într-o locuinţă închiriată este în medie de 150 de euro, în funcţie de zonă şi utilarea apartamentului.

Un student plăteşte pentru un abonament lunar la cantină 120 de lei. Costurile cresc substanţial dacă mănâncă în oraş. În funcţie de posibilităţile părinţilor, studenţii primesc lunar bani de buzunar între 200 şi 1.500 de lei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite