Cât costă să devii investitor la Bursă?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suma minimă de intrare la tranzacţionare este mult mai redusă comparativ cu pieţele externe Cu cel puţin 2.000 de lei, cu informaţii de bază despre piaţa de capital şi cu o doză de

Suma minimă de intrare la tranzacţionare este mult mai redusă comparativ cu pieţele externe

Cu cel puţin 2.000 de lei, cu informaţii de bază despre piaţa de capital şi cu o doză de curaj, orice român poate deveni investitor la Bursă.

Orice tip de investitor poate găsi o ofertă pe măsură la una dintre cele 76 de societăţi active pe piaţa românească. Dimensiunea bursei nu permite, însă, şi costuri foarte mici.

Casele de brokeraj orientate spre retail încurajează intrarea la tranzacţionare prin sumele minime percepute la deschiderea unui cont.

"Pe bursele externe, fără 10.000 de euro este foarte greu să joci la bursă. Unii intermediari de pe piaţa românească stabilesc sume mici de pornire pentru a atrage şi potenţialii investitori neiniţiaţi sau care nu dispun de venituri foarte mari", explică Emanuela Bodaş, director comercial la Estinvest Focşani.

Societatea de brokeraj impune o sumă minimă de 2.000 de lei atât pentru piaţa spot, cât şi pentru derivate, din care se reţine o taxă de deschidere de cont de 25 de lei. În cazul tranzacţionării on-line, comisionul maxim este de 1% din valoarea tranzacţiei de cumpărare sau de vânzare şi scade în funcţie de rulaj.

Posibilităţi pentru toate buzunarele

Cu minimum 3.000 de lei poate fi deschis un cont la Vanguard. În acest caz, pentru un rulaj mediu lunar pe ultimele trei luni mai mic de 30.000 de lei, comisionul este de 1%, dar poate coborî la 0,5% pentru un rulaj mai mare de 500.000 de lei.

Cu cel puţin 3.500 de lei, investitorii pot cumpăra acţiuni la Bursa de la Bucureşti prin intermediul Intercapital Invest, în timp ce la Carpatica Invest cel mai "ieftin" cont este de 5.000 de lei.

Pe măsură ce firmele de brokeraj "triază" potenţialii investitori, valoarea iniţială creşte. La IFB Finwest, de exemplu, ajunge la 5.000 de euro (aproximativ 17.500 lei), iar la Prime Transaction suma minimă este de 10.000 de lei pentru contul independent şi de 30.000 de lei pentru contul discreţionar. Suma ideală de început este însă de 25.000 - 50.000 de lei, consideră brokerii.

Volumele mici menţin costurile sus

Dimensiunile pieţei nu fac posibilă, totuşi, reducerea comisioanelor de tranzacţionare. "Costurile nu sunt cele mai mici comparativ cu media europeană. Sigur nu suntem cei mai ieftini, dar acest lucru ţine de dimensiunea pieţei: volumul redus de tranzacţionare împiedică intermediarii să diminueze comisioanele", explică Alin Brendea, director de operaţiuni al Prime Transaction.

Astfel, deşi în ultimii doi ani am asistat la o tendinţă de reducere a comisioanelor în piaţă, ne situăm, totuşi, peste media europeană. În momentul de faţă, comisionul intermediarilor poate coborî la 0,35% în condiţiile unui rulaj lunar de aproximativ 500.000 - 700.000 de lei. Pe bursele europene, media comisionului procentual aplicat valorii tranzacţionate este de aproximativ 0,15%.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite