Care corupţie?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lupta anticorupţie e folosită ca praf în ochi pentru "fraieri" Deturnarea şi folosirea banilor publici în interes personal, ocuparea de funcţii în stat pe baza relaţiilor de afaceri

Lupta anticorupţie e folosită ca praf în ochi pentru "fraieri"

Deturnarea şi folosirea banilor publici în interes personal, ocuparea de funcţii în stat pe baza relaţiilor de afaceri sau încheierea de contracte prin încălcarea reglementărilor privind achiziţiile publice. Acestea sunt câteva dintre formele corupţiei de care auzim de vreo 15 ani încoace. Se întâmplă sub ochii noştri, îi ştim şi pe cei care trag sforile, dar nici urmă de proces. Procurorilor parcă li se toarnă plumb în mâini la alcătuirea rechizitoriilor. Ei nu au niciodată suficiente probe pentru a-i înfunda pe sforari. În schimb, talk-show-urile s-au transformat în tribunale ad-hoc, promovând justiţia televizată. Ajungi să te întrebi dacă nu cumva trăieşti într-o lume paralelă.

Oare îi ştim cu adevărat pe corupţi sau avem doar impresia asta? Probe apar, cu ţârâita, atunci când trebuie. Cu precădere în preajma alegerilor sau a momentelor prielnice din punct de vedere electoral. În rest, vorba ex-premierului Adrian Năstase: "Ne plimbăm cu corupţia în gură toată ziua". Tema în sine s-a demonetizat şi a devenit neinteresantă pentru cetăţeni, în pofida urechelilor periodice primite de la Bruxelles. "Corupţia fără corupţi" este amintită în cam toate rapoartele referitoare la România întocmite de către oficialii europeni. Şi jurnaliştii străini s-au prins că, pe acest subiect, autorităţile de la Bucureşti fac mult zgomot pentru nimic. Singurul lucru reuşit de cei care s-au erijat în luptători anticorupţie a fost şifonarea imaginii României în afară.

Tonul triumfalist al miniştrilor liberali, încântaţi de blândeţea ultimului raport de ţară al CE, spune totul. Avertismentul este însă unul sever, chiar dacă a fost formulat elegant. DNA nu a păcălit pe nimeni cu termopanele lui Năstase şi capacele de WC aduse din China, care au fost montate în imobilul din strada Zambaccian. Este mai mult decât jenant să prezinţi ca realizare în lupta anticorupţie trimiterea în judecată a fostului premier, pentru dare de mită, pe baza depoziţiei lui Genică Boerică. Asta când "auditoriul" este format din reprezentanţi ai unor state care nu au ezitat să-i condamne, moral sau juridic, pe Helmut Kohl, cancelarul reunificării Germaniei, Alain Jupe, fost şef al guvernului francez, şi Bettino Craxi, fost preşedinte al Consiliului de Miniştri al Italiei.

Legi există, instituţii care să le aplice există, dar lupta anticorupţie e folosită ca praf în ochi pentru "fraieri". Ne arătăm îngrijoraţi de fenomen, dar în sinea noastră situaţia ne convine de minune. Cu alte cuvinte, părinţii mănâncă aguridă, iar copiilor li se strepezesc dinţii. "Cataracta" procurorilor este cauzată de micile înţelegeri politice, făcute departe de ochii presei, acolo unde doctrinele nu mai contează.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite