Un copil român, simbolul renaşterii unui sat spaniol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiul unui cuplu de români este singurul nou-născut din ultimii 38 de ani într-o localitate spaniolă uitată de lume Naşterea lui David Cornea, în urmă cu câteva luni, a readus speranţa

Fiul unui cuplu de români este singurul nou-născut din ultimii 38 de ani într-o localitate spaniolă uitată de lume

Naşterea lui David Cornea, în urmă cu câteva luni, a readus speranţa în sătucul Alcaine, iar primarul de aici vrea să transforme localitatea în staţiune turistică.

Cei doi părinţi ai băieţelului, Irina şi Mihai Cornea, sunt originari din Focşani şi au venit în Spania în urmă cu opt ani.

La început a fost dificil să-şi găsească de lucru, au muncit la câmp, dar numai în timpul campaniilor agricole. Până într-o bună zi, când lui Mihai i s-a oferit şansa să lucreze în construcţii, la renovarea unei case din satul Alcaine, unde la acea dată locuiau în jur de 70 de suflete.

Românul şi-a făcut treaba, iar proprietarul a fost mulţumit. Astfel, l-a recomandat şi altora. Aşa s-au înmulţit comenzile şi Mihai şi-a făcut propria firmă de construcţii.

A început să lucreze pentru tot satul. De documentele firmei şi de contracte se ocupa soţia lui, Irina, care face şi contabilitatea primară. Mihai şi echipa de muncitori, toţi români din satele învecinate, se ocupă de lucrări.

Au renovat majoritatea caselor din localitate şi au construit multe altele, inclusiv două piscine pentru turişti, care au schimbat aspectul aşezării dintre munţi. L-a ajutat, în primul rând, primăria satului, de la care a primit lucrări importante. Edilii din Alcaine s-au gândit că ar fi bine să facă ceva pentru iubitorii muntelui, construind şi un hotel special.

După ridicarea hotelului, alături de primărie, firma lui Mihai Cornea a construit deasupra acestuia un muzeu dedicat florei şi faunei specifice zonei.

S-au stabilit aici

David a venit pe lume în urmă cu un an şi jumătate, după ce Mihai a construit pentru familia lui, nu una, ci două case, în acelaşi sat. Pentru cei doi, satul Alcaine din centrul Spaniei este ce-a de-a doua casă.
În această vară, familia Cornea a hotărât să înceapă să construiască locuinţe şi în România, în oraşul natal, astfel că au părăsit, pentru o vreme, Spania.

În ultimele patru luni, Mihaela Constantin, o bună prietenă, le-a ţinut locul în Alcaine şi a avut grijă de case. "Casele de aici seamănă mult cu cele de munte de la noi, din România", povesteşte Mihaela, originară din Prahova.

Natalitatea, în scădere şi la noi

Conform Oficiului European de Statistică (Eurostat), populaţia României a scăzut cu 4,5% în perioada 1997-2007. Astfel, aceasta s-a diminuat cu mai mult de un milion de locuitori în perioada analizată, de la 22.582.000 locuitori în 1997 la 21.565.000 în 2007.

Populaţia Bulgariei a scăzut cu 7,9% în cei zece ani, cea a Letoniei, cu 6,7%, iar cea a Lituaniei, cu 5,7%. România a avut aceeaşi scădere a populaţiei ca Estonia. Cea mai mare creştere a populaţiei din ţările UE a fost observată în Irlanda, unde numărul locuitorilor a urcat cu 18%.

Micuţul David, vizitat de 43 de politicieni

Anul acesta, satul Alcaine a fost gazda unui eveniment important. Primăria are un proiect pentru dezvoltarea turistică a localităţii, iniţiativă care a fost aprobată şi este finanţată de Guvernul Autonom al Aragonului. "Ne-au vizitat 43 de politicieni din întreaga Spanie, împreună cu preşedintele Aragonului, Marcelino Iglesias, şi 22 de ziarişti. Preşedintele a dorit să-i cunoască personal pe Irina şi pe fiul ei", spune Mihaela.

În aprobarea proiectului, un rol important l-au avut existenţa minihotelului şi a muzeului, construite împreună cu românul Mihai Cornea. În semn de recunoştinţă, primarul a pus fotografia lui David pe broşura programului de vizită. "Este ca o emblemă a satului", spune Cipriano Gill.

Se gândesc să ridice o şcoală

Venirea pe lume a lui David a fost un prilej de bucurie pentru toţi sătenii, dar mai ales pentru primarul satului, Cipriano Gill, care a ţinut să facă cunoscut în toată presa spaniolă fericitul eveniment.

"A fost într-un ceas bun faptul că David s-a născut în satul nostru, a alungat ghinionul. De 38 de ani nu se mai născuse niciun copil", spune Cipriano Gill.

Primarul din Alcaine este încrezător în viitor: "Începutul a fost făcut. David ne-a redat speranţa că satul ăsta are şanse să renască în următorii ani."

Primul edil are gânduri mari: "Sper că se vor naşte şi alţi copii şi că voi fi nevoit să construiesc o şcoală pentru ei. Acum, când satul se dezvoltă, poate vor dori şi alţi români să se stabilească aici. Sunt oameni harnici şi bune persoane. Îi consider un exemplu pentru tinerii spanioli care au preferat să se stabilească în oraş."

Sat situat într-o rezervaţie naturală

Satul Alcaine este aşezat între munţi, la o altitudine de aproximativ 700 de metri, în mijlocul unei rezervaţii naturale din provincia Teruel.

Mare parte dintre casele mici şi cochete au fost abandonate de tinerii spanioli, care s-au îndreptat spre oraşele Teruel sau Zaragoza. În sat au mai rămas doar bunicii.

"De altfel, noi, românii, şi primarul, care are 48 de ani, suntem cei mai tineri de aici", spune Mihaela. Media de vârstă a celor aproximativ 40 de locuitori este în jur de 70 de ani.

"Asta nu ne-a împiedicat să fim prieteni cu toată lumea, chiar dacă este un sat de bunici. Am fost bine primiţi şi datorită primarului care a ştiut să ne implice, încă de la început, în viaţa comunităţii", adaugă Mihaela.

Micul român David ne-a redat speranţa că satul ăsta are şanse să renască în următorii ani
Cipriano Gill, primar Alcaine

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite