Un copil-kamikaze de 10 ani a explodat in Irak

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copilul-kamikaze din Kirkuk si bilantul care face din octombrie una dintre cele mai sangeroase luni pentru irakieni si americani au confiscat ieri actualitatea din Irak si au mobilizat atentia presei

Copilul-kamikaze din Kirkuk si bilantul care face din octombrie una dintre cele mai sangeroase luni pentru irakieni si americani au confiscat ieri actualitatea din Irak si au mobilizat atentia presei internationale. Faptul e firesc, intrucat e vorba de o premiera absoluta, in primul caz, si de o escaladare nebanuita a violentei, in al doilea. Ieri dimineata, la Kirkuk, oras aflat la 250 km nord de Bagdad, un copil-kamikaze de circa 10-13 ani a explodat in momentul trecerii unui convoi oficial. Generalul Khatab Abdallah Areb, comandantul politiei locale, si soferul sau au fost raniti, fiind spitalizati. Corpul copilului sinucigas a fost sfartecat in urma violentei deflagratii a centurii burdusite cu explozivi pe care o avea asupra lui si pe care a detonat-o in momentul in care a ajuns exact langa masina generalului. Este o premiera absoluta in istoria terorismului, ea fiind consemnata dupa aparitia femeilor palestiniene kamikaze, care au comis atentate sinucigase in Israel, si a "vaduvelor negre" din Cecenia, ce au executat acte teroriste similare pe teritoriul rus ori in avioane. Faptele arata pana unde poate ajunge terorismul si demonstreaza lipsa de scrupule a sefilor de grupari care, pe langa metodele si logistica sofisticata la care recurg, au aruncat in lupta fiinte ce ar trebui sa se bucure din plin de farmecul copilariei. Indiferent de cauza in numele careia se actioneaza, a instrui si a folosi copiii pe post de kamikaze inseamna, de fapt, a atenta la viata si credinta in Dumnezeu ori Allah.
93 americani si 407 irakieni - ucisi in octombrie
Tot ieri, au fost ucisi sapte militari americani, intre care un colonel, ceea ce face ca numarul soldatilor ori civililor din SUA morti dupa invadarea Irakului - martie 2003 - sa ajunga la 2.025, potrivit "France Presse". Tot luni au decedat cel putin 20 de irakieni in urma unui atentat la Basra. In octombrie, 407 irakieni (299 fiind civili) au murit din cauza unor acte teroriste. Este a doua luna in clasament, dupa septembrie (cu 700 de morti), in bilantul celor mai sangeroase luni din 2005. In cazul militarilor americani, acelasi octombrie a consemnat 93 de victime, ceea ce inseamna locul al doilea in topul sui-generis, dupa ianuarie, cu 107 soldati ucisi. Purtatorul de cuvant al Pentagonului, Lawrence DiRita, a declarat ca numarul mare de victime se datoreaza puterii bombelor si perfectionarii neintrerupte a atentatelor comise de insurgenti. Dupa cum opineaza specialistii, valul de violenta s-ar putea amplifica in apropierea sarbatorii Fitr care, peste cateva zile, marcheaza sfarsitul Ramadanului, traditionala luna de post si curatenie sufleteasca a musulmanilor. De altfel, atentatul din Basra a fost comis luni seara in fata unui centru comercial, unde numerosi localnici venisera sa-si faca cumparaturi pentru Fitr. Expertii mili-tari au aratat ca, in ultima vreme, rebelii utilizeaza incarcaturi penetrante, capabile sa strapunga blindajul vehiculelor din cauza marii temperaturi degajate in explozie si a vitezei mari a proiectilului utilizat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite