De ce tot mai mulţi copii se joacă cu propriii copii?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii spun că o maternitate timpurie are impact negativ asupra psihicului. Cazul fetei de 11 ani, din comunitatea de rromi de la Iveşti, judeţul Galaţi, care a născut acum o lună, pe

Specialiştii spun că o maternitate timpurie are impact negativ asupra psihicului.

Cazul fetei de 11 ani, din comunitatea de rromi de la Iveşti, judeţul Galaţi, care a născut acum o lună, pe cale naturală, un copil nu este unul izolat. Mame la vârste fragede se găsesc, din păcate, din ce în ce mai des. De ce?

Alimentaţia şi stilul de viaţă maturizează tineretul mai devreme, potrivit specialiştilor. Astfel, copiii ajung să se joace cu propriii copii din lipsă de educaţie ori prin "tradiţie". În comunităţile de rromi este un obicei ca fetele să se mărite de mici şi să nască primul copil chiar şi la 10 ani. Mai mult, ne întrebăm cât este de sănătoasă această "practică" ori dacă nu cumva s-a schimbat fiziologia umană şi tineretul se maturizează mai rapid.

Viaţa sexuală începe mai devreme

Dr. Cosma Ţapliuc, medic primar obstetrică fiziologică, în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă "Sf. Ap. Andrei" din Galaţi, spune că "tinerii de azi încep viaţa sexuală foarte devreme. Zilele trecute, o copilă de 11 ani a născut pe cale naturală, iar alta prin cezariană, pentru că arăta exact ca un copil de 11 ani. Un copil, în loc să se joace cu păpuşile, ajunge să se joace cu propriul copil". Maternitatea timpurie are însă şi o serie de consecinţe nedorite.

"Limitarea natalităţii este una dintre ele, ne-a spus dr. Ţapliuc. Fetele nu sunt suficient dezvoltate, nu sunt maturizate ca o femeie aptă pentru procreere. Atunci, în cele mai multe cazuri, se impune operaţia de cezariană, iar la a doua cezariană, de obicei, se leagă şi trompele. Avem probleme din acest punct de vedere cu rromii, pentru că insistă să nu recurgem la această metodă".

Neştiinţa transformă micuţele în mame

Nici românii nu se lasă mai prejos, lipsa de educaţie fiind aceea care transformă micuţele în mame. "Fetele rromilor sunt categoria permanentă, a adăugat dr. Ţapliuc. Dar avem şi copile din familii de români care provin din medii cu educaţie precară. Unii dintre aceşti tineri nici nu au auzit de metode de contracepţie".
Şi organismul pare să o fi luat înainte. "Statisticile arată clar că acum câţiva ani menarha, adică prima menstruaţie, apărea la 12-13 ani, a precizat dr. Cosma Ţapliuc.

Tendinţa este de scădere a acestei vârste, chiar şi spre nouă ani, lucru care se explică printr-o alimentaţie şi un stil de viaţă diferit". Maturizarea emoţională reprezintă o problemă. "O maternitate atât de timpurie nu poate să nu aibă un impact şi asupra psihicului. Apar probleme privind identitatea de sex, cu atât mai mult cu cât preadolescenţa începe acum mult mai devreme, pe la 9-10 ani, şi nu la 13-14 ani, cum se întâmpla acum câţiva ani. Acest lucru duce şi la agresivitate. Este nevoie de dialog în adevăratul sens al cuvântului. Iar tinerii trebuie la rândul lor să-şi înveţe părinţii ce înseamnă adolescenţa", ne-a declarat psiholog Sandrina Mindu.

4.000 de copii născuţi din mame minore

Aproximativ 4.000 de copii s-au născut din mămici cu vârste de până în 15 ani, din 2000 până la începutul acestui an, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. În topul fertilităţii premature pe 2006, pe primul loc s-a clasat judeţul Mureş, cu 36 de nou-născuţi cu mămici de până în 15 ani, urmat de Dolj, cu 31 de naşteri, şi Bacău, cu 30. Pe ultimele poziţii se situează judeţele Tulcea, Bistriţa-Năsăud şi Brăila, cu câte trei naşteri în anul precedent, şi Craiova, cu doar două naşteri. (Sorin Iordache)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite