Se construieşte o nouă hidrocentrală, pe cel mai lung fluviu din China

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile chineze au blocat cursul celui mai lung fluviu din ţară, Yangtze, pentru a construi a doua centrală hidroenergetică din lume, scriu ziarele naţionale din China. Noua

Autorităţile chineze au blocat cursul celui mai lung fluviu din ţară, Yangtze, pentru a construi a doua centrală hidroenergetică din lume, scriu ziarele naţionale din China.

Noua construcţie va fi gata în 2015 şi reprezintă o investiţie de 6,74 miliarde de dolari. Centrala va fi amplasată în partea superioară a fluviului, cunoscut şi ca fluviul Chang Jiang. Va fi a doua construcţie hidroenergetică după barajul Celor Trei Defilee.

Cursul fluviului a fost modificat, la sfârşitul săptămânii trecute, prin depozitarea de pietre în zona barajului, într-o strâmtoare de la frontiera provinciilor sud-vestice Yunnan şi Sichuan. Specialiştii chinezi au anunţat că blocarea barajului e ultima parte a pregătirilor, iar proiectul intră în faza de construcţie.

Hidrocentralele Chinei produc 25% din energie

Fluviul Yangtze a fost "pus la treabă" prima oară în 1997, pentru construcţia hidrocentralei Celor Trei Defilee, cea mai mare din lume, cu o putere de 18 gigawaţi. Proiectul Xiluodu va avea o capacitate de 12,6 GW. De asemenea, o altă hidrocentrală, Xiangjiaba, este în construcţie pe fluviul Jinsha. Aceasta va avea o putere de 6GW şi va fi gata în 2015.

China a încurajat construcţiile de hidrocentrale, ce reprezintă în prezent aproximativ un sfert din capacitatea energetică a ţării. Acestea sunt o alternativă curată la centralele termice.

Guvernul vrea, astfel, să combată sărăcia şi să impulsioneze dezvoltarea economică în sud-vest, o zonă nedezvoltată şi bogată în resurse de apă.

Mai multe grupuri chineze şi internaţionale de ecologişti au criticat proiectele întrucât, susţin acestea, distrug mediul şi aduc prea puţine beneficii milioanelor de locuitori riverani, care au fost obligaţi să se mute. (Andreea Ofiţeru)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite