Berca, PNL: "Nu cred că vom fi de acord ca preşedintele să dizolve Parlamentul"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Politicienii din partidele parlamentare sunt aşteptaţi luni la Cotroceni, pentru consultări privind modificarea Constituţiei. Ce rol are o nouă Constituţie? La această întrebare a răspuns Gabriel Berca, PNL, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune Realitatea.

"Să degreveze statul român de aceste blocaje care apar la un moment dat în funcţionarea instituţiilor, să nu mai avem situaţii de blocaj între Guvern - Preşedinţie - Parlament. Să nu ne mai trezim cu situaţii de genul: vrem să dăm jos preşedintele Senatului, noi suntem majoritatea, nu contează că poate este neconstituţional. Dacă nu venim cu nişte clarificări , vom ajunge, din nou, la un dialog al surzilor", a explicat Berca.

Întrebat de variantele propuse de PSD spre dezbatere în şedinţa de mâine, domnul Corlăţean a spus că sunt mai multe opinii în partid.

"Sunt oameni care suţin alegerea, în continuare, de o manieră universală, directă, a preşedintelui, sunt alţi oamen, iar eu mă număr printre aceştia, care spun că sunt în favoarea unei republici parlamentare. Acolo Executivul este Executiv, dar nu cu două capete. Cu prim ministru cu competenţe clar delimitate. Acolo unde Parlamentul desemnează Preşedintele şi are nişte competenţe mai puternice de control parlamentar asupra modului în care Executivul îşi face treaba.

Majoritatea parlamentară este cea care trebuie să aibă rolul de a desemna candidatul pentru prim ministru, el urmând a fi desemnat în urma consultării cu partidele politice reprezentate în Parlament", a explicat Titus Corlăţean.

Întrebat dacă este de acord cu propunerea europarlamentarului PDL Cristian Preda, ca preşedintele să aibă dreptul de a dizolva Parlamentul, Berca a declarat: "Sunt câteva propuneri la care noi ţinem foarte mult. Important e să existe un dialog real pe tema Constituţiei pentru că mi-aş dori să nu facem modificări la o Constituţie în funcţie de oameni, ci pentru o Românie pe care să o prefigurăm şi peste 15-20 de ani, să nu schimbăm regulile constituţional de fiecare dată când există interese politice.

Trebuie să stabilim exact competenţele preşedinţiei, ale Guvernului, ale Parlamentului, cu amendamentul că românii totuşi au nevoie să-şi aleagă în mod direct preşedintele, dar nu cred că vom fi de acord ca preşedintele să dizolve Parlamentul, fără a fi specificate câteva situaţii excepţionale, cu adevărat excepţionale", a declarat Berca.

"Ar trebui să decidem în Parlament ce fel de republică dorim. Până să ajungem la astfel de discuţii, dizolvăm, nu dizolvăm Parlamentul, de câte ori dorim, dorim un Parlament cât se poate de mic, ca să fie ascultător, discutăm întâi care este echilibrul forţelor în stat, ce facem cu Executivul, cu rolul Parlamentului. De aici trebuie să plecăm.

Preşedintele poate avea o contribuţie în dezbaterea publică, Parlamentul e cel care dezbate, vine cu un proiect de revizuire a Constituţiei, avem nevoie de o majoritate de două treimi în Parlament pentru a modifica Constituţia, după care vom merge la un referendum care să dea putere juridică", a spus şi Titus Corlăţean, la Realitatea TV.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite