25 de consilieri britanici lucreaza pentru Guvernul Romaniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Interviu cu Excelenta Sa Quinton Quayle, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti

- Domnule ambasador, Marea Britanie este unul dintre principalii sustinatori ai Romaniei in vederea integrarii europene. Cum se manifesta, concret, acest sprijin?
- Sprijinul violatabritanic pentru Romania exista si in plan politic, si in plan practic. Vizita in Romania a lui Tony Blair, in mai 1999, a fost un eveniment-cheie, pentru ca a schimbat si politica Marii Britanii, si cea europeana. Tony Blair a fost primul lider european care a sprijinit clar deschiderea negocierilor cu Romania si acest lucru s-a intamplat la sfarsitul anului 1999. Dupa aceasta, politica Marii Britanii nu s-a schimbat deloc in ceea ce priveste sprijinul acordat Romaniei. Exista doua date-cheie: aderarea Romaniei la UE in ianuarie 2007 si incheierea negocierilor in 2004. Marea Britanie a sprijinit concluziile Consiliului European din 2003 si, in ciuda controverselor recente, politica noastra nu s-a schimbat. Dar Raportul european este important, pentru ca este esential pentru Romania sa continue si sa accelereze procesul de reforma in domeniul economiei, administratiei si justitiei. - Exista chiar consilieri britanici implicati in sprijinirea procesului de reforma din Romania.
- Este adevarat, Marea Britanie are 25 de consilieri care lucreaza pentru Guvernul Romaniei, in toate domeniile importante. Aproape la fiecare minister aveam 1-2 experti britanici. Noi oferim consiliere, dar in final totul depinde de Romania. Sunt multi oficiali romani care lucreaza intensiv, energic, dar sunt si unii care nu sunt atat de activi. In fond, este vorba de intreaga societate romana. Oamenii trebuie sa actioneze pentru binele Romaniei, nu pentru cel personal, cum fac unii.
- Unul dintre cele mai sensibile capitole de negociere este cel privind Justitia si Afacerile Interne. Care credeti ca sunt principalele obiective care trebuie atinse de Romania in cadrul acestui capitol?
- Capitolul Justitie si Afaceri Interne este unul dintre cele mai importante capitole de negociere pentru Romania, dar si pentru Uniunea Europeana. Sunt lucruri care nu pot fi rezolvate doar prin vorbe si bani. Este vorba despre migratie, trafic de droguri, de persoane, de spalare de bani, crima organizata, prostitutie, pedofilie, azil, numai "la negru". Nerezolvarea acestor probleme ar afecta si Marea Britanie, dar si Uniunea Europeana. Romania este tranzitata de heroina care pleaca din Turcia. Inca nu e destinatie, pentru ca nu are un nivel de prosperitate ridicat. Trebuie sa oprim aici traficarea drogurilor. Institutiile de aplicare a legii de la vama, politie, servicii de informatii, trebuie sa lucreze ca o echipa.
- O echipa a carei forta de reactie sa nu fie afectata de coruptie...
- Intr-adevar, trebuie actionat in mod ferm impotriva coruptiei. Altfel, usa criminalitatii este deschisa. Peste tot in lume exista coruptie. In Romania, insa, asta este o mare problema. Am adus aici cei mai buni experti anticoruptie. In primul rand, justitia trebuie sa functioneze bine in orice economie de piata si democratie. Daca e coruptie in Justitie, nu avem nici o sansa. Coruptia blocheaza investitiile. A fost recunoscuta problema, dar trebuie actionat in profunzime si rapid.
- Ce ne puteti spune despre perspectiva eliminarii regimului vizelor pentru romanii care calatoresc in Marea Britanie?
- Noi am vrea sa ridicam vizele pentru romani cat mai curand, dar trebuie sa reducem numarul celor implicati in migratia ilegala. Avem o baza de cooperare cu autoritatile romane. S-au inregistrat chiar progrese, iar numarul romanilor care au cerut azil in Marea Britanie s-a redus la jumatate, in ultimul an. Mesajul nostru pentru cei care vor sa plece ilegal este ca sunt oameni naivi, care cred ca poti obtine vize de Marea Britanie platind gruparile de infractori, pentru a castiga bani muncind in Marea Britanie. Cine face asta, pierde si banii, si este depistat de politistii britanici, care il va trimite acasa. Cei care migreaza ilegal ar crea probleme altor romani cinstiti si ar ingreuna posibilitatea ridicarii regimului vizei pentru romani.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite