Unii conducători de cluburi spun că înjură, dar în general

0
Publicat:
Ultima actualizare:

- Ediţia aceasta de campionat ar trebui să fie mai liniştită decât cele de până acum, având în vedere experienţa anilor trecuţi. Cum v-aţi pregătit pentru a întâmpina violenţa pe

- Ediţia aceasta de campionat ar trebui să fie mai liniştită decât cele de până acum, având în vedere experienţa anilor trecuţi. Cum v-aţi pregătit pentru a întâmpina violenţa pe stadioane?
- Prima etapă a însemnat o întâlnire cu reprezentanţii Ligii şi Federaţiei de Fotbal. I-am chemat şi pe cei de la Comitetul Naţional pentru Combaterea Discriminării, Comisia Naţională pentru Prevenirea Violenţei în Sport, precum şi pe reprezentanţii cluburilor bucureştene, despre care se ştie că au suporteri care fac cel mai des probleme.
- Există vreo schimbare în ceea ce priveşte acţiunile Jandarmeriei în situaţiile tensionate?
- Deocamdată am comunicat cu reprezentanţii cluburilor, urmând să-i convocăm şi pe şefii galeriilor. Vrem să punem mai multă responsabilitate în seama acestora, întrucât ei au o mare putere de influenţă asupra celor pe care îi conduc. Vrem să le inducem ideea că noua legislaţie privind violenţa pe stadioane nu mai permite abateri, iar consecinţele pot fi usturătoare.
- În ce stadiu se află baza de date cu suporterii-problemă pe care o gestionează Jandarmeria?
- Este în creştere. Avem deja peste 20 de persoane introduse aici şi aşteptăm, deşi nu ne dorim, ca ea să fie din ce în ce mai mare. A fost comunicată către toate comandamentele judeţene, care vor supraveghea comportamentul celor care figurează pe aceste liste. Aşa vor apărea şi primele cazuri de interdicţii pe stadioane.
- Avem în continuare cazuri de conducători de cluburi care se înjură cu jucătorii în incinta stadioanelor. Ce se poate face în astfel de situaţii?
- Situaţiile de acest gen exced competenţele noastre. Este problema educaţiei fiecăruia, a celor şapte ani de-acasă şi a studiilor pe care le-au făcut ulterior. Este greu de luat măsuri, pentru că cei care înjură îşi schimbă declaraţiile pe parcursul anchetei, refuzând să coopereze. Există persoane care se înjură ca la uşa cortului, apoi susţin că au înjurat fără să aducă injurii. Spun că au înjurat fără adresă, doar de supărare. Este greu să-i sancţionezi.

Meme Stoica, amorsează bomba violenţei pe stadioane
Violenţa pe stadioane a atins un grad fără precedent pentru că este încurajată de persoane din conducerea cluburilor de fotbal, este concluzia unei întâlniri, care a avut loc ieri între conducerea Jandarmeriei Române, şefii Ligii şi Federaţiei Române de Fotbal şi o parte din conducătorii de cluburi din Divizia A.
S-a dat chiar şi un exemplu concret, al lui Mihai Stoica, omul care a fost catalogat drept "o adevărată bombă cu neutroni". Comportamentul agresiv al acestuia este un model, pe care membrii galeriei Steaua îl adoptă în confruntările cu forţele de ordine. Cazul său nu este unul singular, mai mulţi reprezentanţi ai cluburilor fiind agresivi la meciuri. În ceea ce priveşte numărul redus de sancţiuni aplicat huliganilor, jandarmii au o explicaţie plauzibilă. Colonelul Daniel Georgescu, directorul Direcţiei de Jandarmi Bucureşti, a dezvăluit faptul că niciun club de fotbal nu s-a constituit parte civilă, după ce stadionul i-a fost vandalizat. "În toate cazurile de distrugere, noi am identificat persoanele vinovate, le-am sancţionat, dar nu am putut face mai mult, din cauza refuzului cluburilor de a coopera. Fără existenţa părţii vătămate, anchetele s-au blocat", a mărturisit şeful jandarmilor bucureşteni. O altă problemă ridicată a fost cea a comunicării. Regulamentul de disciplină şi modificările făcute de Federaţie nu au fost nici până acum comunicate jandarmilor. Ei nu au astfel etalonul scandărilor făcute de galerii, pentru a putea interveni în cazurile de rasism sau de alte lozinci interzise de Federaţie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite