Nu sunt conditii politice pentru modificarea Constitutiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PROPUNEREA presedintelui Basescu de a organiza un referendum pentru modificarea Constitutiei a starnit diferite reactii. Reprezentantii societatii civile au multe amendamente de adus, unele fiind

PROPUNEREA presedintelui Basescu de a organiza un referendum pentru modificarea Constitutiei a starnit diferite reactii. Reprezentantii societatii civile au multe amendamente de adus, unele fiind exprimate de Cristian Parvulescu, presedintele ProDemocratia.
- Avand experienta discutiilor din Comisia Cons-titutionala la care ati participat, credeti ca se poate realiza acum consensul necesar modificarii unei legi fundamentale?
- Nu exista, in momentul de fata, conditii pentru realizarea compromisului de doua treimi pentru modificarea Constitutiei. Acesta ar fi rezultatul unei negocieri lungi intre actorii politici, partidele politice, si, in mod inevitabil, opozitia ar trebui sa participe la aceasta reforma, altfel nu s-ar realiza scorul necesar. Oricum, in Constitutie sunt prevazute etapele pentru modificarea Constitutiei si acestea presupun ca trebuie sa existe, pe de o parte, un proiect, o propunere de modificare a Constitutiei, care fie este elaborata de guvern si trimisa de presedinte, fie de un numar de parlamentari, fie printr-o initiativa cetateneasca. Acestea sunt cele trei formule in momentul de fata. Consultarile de la Cotroceni nu pot decat, eventual, sa creeze conditiile pentru una dintre aceste trei directii, sa porneasca reforma constitutionala, intr-o directie sau alta.
- Credeti ca exista o reala vointa politica a partidelor pentru a adopta sistemul uninominal si unicameral?
- Sistemul electoral nu face parte din Constitutie, nu este prevazut in Constitutie, este dezvoltat in legi speciale. Nu e nevoie, din acest punct de vedere, de o reforma constitutionala. Este suficient ca partidele politice sa se puna de comun acord in legatura cu acesta. Nu este nevoie nici de majoritate calificata, de doua treimi. Este suficient ca jumatate din numarul de parlamentari sa se pronunte intr-o directie. In ceea ce priveste parlamentul unicameral, problema ar fi, in primul rand, aceea a unei dezbateri foarte largi in privinta avantajelor si dezavantajelor bicameralismului si ale unicameralismului, inainte de a discuta de reforma efectiva a Constitutiei. Tema este oarecum abrupt lansata in dezbaterea publica, este o tema radicala si foarte populara, iar subiectul ar putea avea consecinte grave asupra echilibrarii institutionale, si anume bicameralismul are avantaje mai ales in cazul statelor cu populatie relativ mare si multiculturalism. Permite institutiilor sa rezolve conflictele. Iar majoritatea statelor mari si mijlocii, cum este si cazul Romaniei, au parlamente bicamerale, tocmai din acest motiv.
- Aceasta este si ce va sustine ProDemocratia in dezbaterile cu presedintele Basescu?
- Pentru presedinte este foarte periculos, el fiind foarte popular si exprimand ostilitatea societatii romanesti fata de parlament si fata de partidele politice, risca, pana la urma, sa o transforme intr-o decizie oarecum emotionala. Daca natiunea, dupa o foarte serioasa dezbatere, este de parere ca unicameralismul ar fi solutia institutionala pentru Romania, atunci, in fata unei asemenea decizii, evident, toata lumea ar trebui sa se plece. Problema este ca sa existe dezbaterea si nimeni sa nu se antepronunte in aceasta dezbatere.
- Si referitor la votul uninominal?
- Sub aceasta sintagma se ascund mai multe sisteme electorale. Avem o optiune, si anume pentru un sistem care asigura proportionalitatea reprezentarii curentelor politice, dar selectia candidatilor se realizeaza in circumscriptii uninominal. Deci suntem pentru votul uninominal, pentru responsabilizarea politicienilor, pentru o relatie directa intre alesi si alegatori, dar suntem impotriva sistemelor majoritare, de tipul celor care folosesc, de exemplu, la alegerea primarului sau a presedintelui Romaniei. Acestea risca sa duca la dezechilibre politice si sa creeze conflicte suplimentare. Or, noi credem ca, in acest moment, Romania are nevoie de un consens si acest consens se realizeaza prin participarea cat de cat proportionala a tuturor curentelor politice importante.
- Si ideea unui referendum acum cat de bine este venita?
- Problema este una foarte delicata si controversata. Noi, de exemplu, sustinem democratia participativa, referendumul si revocarea ca forma de control al politicienilor si de participare-coparticipare la luarea deciziilor. Dar, pe de alta parte, in Romania, referendumul nu poate fi, in conformitate cu legislatia actuala, folosit la initiativa presedintelui, decat in cateva domenii, foarte restranse, iar reforma institutionala si sistemul electoral nu sunt prevazute la acel capitol.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite