Doar 4% din comune au fost parcelate din avion

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Identificarea parcelelor agricole, acţiune demarată la începutul lunii mai, a fost realizată până în prezent în mai puţin de patru la sută din comunele ţării, adică în 112 din cele 3.170

Identificarea parcelelor agricole, acţiune demarată la începutul lunii mai, a fost realizată până în prezent în mai puţin de patru la sută din comunele ţării, adică în 112 din cele 3.170 de comune existente în România.
Data-limită pentru finalizarea identificării parcelelor de către fermieri în baza ortofotoplanurilor (fotografiilor din avion ale suprafeţei ţării) este 30 octombrie 2006. Identificarea parcelelor agricole este importantă pentru că stă la baza derulării subvenţiilor europene pentru fermieri, după integrare. Întârzierile din acest proiect sunt marcate în ultimul raport de monitorizare cu steguleţ roşu. "Am demarat acţiunea în 362 de unităţi teritoriale administrative în baza ortofotoplanurilor digitizate, dar deocamdată doar în 112 comune fermierii şi-au identificat parcela pe hărţile digitale", a declarat, pentru Rompres, purtătorul de cuvânt al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA), Daniela Carataş.
Aceasta a precizat că angajaţii locali ai APIA stau în jur de două săptămâni într-o comună până vin toţi fermierii, care şi-au declarat parcelele până la 31 martie 2006 în Registrul Fermelor, să îşi identifice parcela în baza ortofotoplanurilor digitizate.
"În cazul în care aceştia nu vin la primărie pentru identificare în termenul stabilit, angajaţii APIA merg ei la fermieri pentru a putea finaliza cât mai repede această acţiune", a explicat Carataş.
Direcţia IACS - Sistemul Integrat de Administrare şi Control - din cadrul APIA, care se ocupă de acest program, demarează acţiunile de identificare în funcţie de cum sunt furnizate ortofotoplanurile digitizate la nivel naţional de cele patru firme. Întârzierile în acest proces de identificare sunt cauzate de livrarea cu întârziere a ortofotoplanurilor de la digitizare. În prezent, în Registrul Fermelor sunt înscrise 1,4 milioane de ferme, suprafaţa însumată ridicându-se la 9,3 milioane ha. Deşi acţiunea de înscriere în Registrul Fermelor s-a terminat oficial la 31 martie, aceasta va continua până la depunerea cererii de subvenţie, iar suprafeţele înscrise vor intra la subvenţia pe anul 2007. Purtătorul de cuvânt al APIA a precizat că angajaţii agenţiei derulează procesul de înscriere în Registrul Fermelor şi în această perioadă de identificare a parcelelor. În 2007 vor primi subvenţii de la Uniunea Europeană numai fermierii care sunt înregistraţi în Registrul Fermelor. Dacă plata pe suprafaţă se va face după 15 mai 2007, un fermier se poate înscrie în registru şi în data de 15 mai 2007, în momentul în care face solicitarea de plată.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite