30 de comploturi teroriste se coc în Marea Britanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

1.600 de persoane sunt implicate activ în astfel de acţiuni, avertizează şefa MI5

de Informaţiii Interne, MI5. Peste 1.600 de persoane, aparţinând unui număr de 200 de grupuri sau diferite reţele, sunt activ implicate în acţiuni teroriste pe teritoriul Regatului Unit şi în străinătate, a mai spus ea.
"Avem cunoştinţă de numeroase comploturi care vizează uciderea civililor şi afectarea economiei. Ce vreau să spun prin numeroase? Aproximativ 30 de comploturi de care ştim", a precizat Manningham-Buller. "În prezent, ne confruntăm cu ameninţarea dispozitivelor explozive artizanale. Însă, în viitor, ameninţarea va include substanţe chimice şi bacteriologice, materiale radioactive şi chiar tehnologie nucleară", a explicat directorul MI5. "În prezent, agenţii mei şi ai poliţiei depun eforturi în lupta împotriva a circa 200 de grupuri sau reţele, totalizând peste 1.600 de indivizi identificaţi - şi există mulţi alţii pe care noi nu-i ştim - care sunt implicaţi în mod activ în pregătirea sau acordarea de asistenţă pentru acte teroriste în regat şi în străinătate", a declarat la BBC şeful MI5.
Ameninţarea Al-Qaida se amplifică
Marea Britanie se confruntă cu un risc "permanent, şi nu cu o serie de incidente izolate. Ameninţarea serioasă şi crescândă pentru Marea Britanie va dura o generaţie", a avertizat dna Manningham-Buller. Printre ameninţările cele mai grave, Manningham-Buller le-a enumerat pe cele reprezentate de "reţele de rezistenţă, de unele conduse de Al-Qaida din Pakistan şi de altele care sunt mai puţin afiliate, care planifică atacuri şi, îndeosebi, atacuri sinucigaşe de mare amploare împotriva Marii Britanii". "Din ce în ce mai mulţi oameni trec de la simpla simpatie la terorism activ, radicalizaţi şi îndoctrinaţi de către prieteni, de către familiile lor în tabere de antrenament de aici şi din străinătate", a mai spus directorul general al MI5.
Atacuri dejucate
La începutul săptămânii, Dhiren Barot, un tânăr britanic musulman, a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru că plănuia comiterea unor atacuri la Bursa din New York şi pe teritoriul Marii Britanii. Joi, autorităţile britanice au inculpat o femeie în virtutea legislaţiei antiteroriste, după ce, în calculatorul personal, au fost găsite materiale privind utilizarea armelor, substanţelor toxice, minelor antipersonal şi a muniţiilor. Poliţia a precizat că femeia are legătură cu un suspect arestat luna trecută pe aeroportul Heathrow.
Blair confirmă avertismentul
Premierul Tony Blair confirmă cele spuse de directorul MI5. "Ameninţarea teroristă este foarte reală şi s-a agravat în cursul unei îndelungate perioade" nu numai în Marea Britanie, ci şi în alte ţări, cum ar fi India sau Franţa. şeful guvernului britanic susţine că "măsurile de securitate nu sunt suficiente în faţa acestui pericol".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite