Cea mai complexa frauda bancara din ultimii 15 ani - investigata de PNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Credite ilegale de 5.856 miliarde de lei, 72 de invinuiti, un prejudiciu de 2.431 miliarde de lei si peste doi ani de cercetari. Acesta este "tabloul" celui mai complex dosar de frauda bancara

Credite ilegale de 5.856 miliarde de lei, 72 de invinuiti, un prejudiciu de 2.431 miliarde de lei si peste doi ani de cercetari. Acesta este "tabloul" celui mai complex dosar de frauda bancara finalizat de procurorii Sectiei a II-a din PNA. Dosarul a avut drept subiect acordarea ilegala de credite si neurmarirea utilizarii acestora conform destinatiilor de catre Centrala Bancii Comerciale Romane (BCR), Romanian International Bank (RIB) si Banca Romaneasca SA. Materialul de urmarire penala a fost prezentat functionarilor bancari si tuturor reprezentantilor societatilor comerciale, in legatura cu acordarea si obtinerea, in mod nelegal, a mai multor credite in valoare totala de 1.926 miliarde lei de la unele sucursale din Bucuresti ale celor trei unitati bancare sus-mentionate. Toate aceste credite au fost solicitate, obtinute si utilizate de doua grupuri a cate cinci societati comerciale reprezentate de Ion Marin si Viorel Matyas si controlate de Petre Paul Tardea. Faptele pentru care s-au facut cercetari se refera la fals, uz de fals, inselaciune bancara, abuz in serviciu in forma calificata, asociere in vederea savarsirii de infractiuni, spalare de bani si criminalitate organizata.
Functionari de la trei mari banci, implicati in "afacere"
Initial, dosarul a fost intocmit ca urmare a sesizarilor adresate PNA cu privire la frauda produsa in cadrul BCR - Sucursala Novaci in perioada ianuarie 2002 - 30 aprilie 2003, prin acordare de credite ilegale in valoare de peste 788 miliarde lei. In realizarea activitatii infractionale s-a constatat si aportul unor functionari bancari de la BCR, RIB si Banca Romaneasca, ce aveau ca sarcina analiza, instrumentarea, intocmirea documentatiei, acordarea si aprobarea a peste 350 de credite, in cuantum de 1.926 miliarde lei. in circuitul financiar-bancar ilicit au mai fost atrasi un vicepresedinte al Bancii Comerciale Romane, Mihai Ilie, directorul Directiei de gementul Riscului, Mihai Laurentiu Treapat, din Centrala BCR, precum si vicepresedintele Romanian International Bank, Niculae Balan. Mihai Ilie si Mihai Treapat il prezentau subalternilor lor pe Tardea ca fiind "consilier guvernamental". De altfel, Matyas, Marin si Tardea au tinut un contact permanent cu functionarii bancari ce aveau atributii de decizie in materia creditarii. Sucursalele Sector 4 si Sector 6 ale BCR si sucursalele Mosilor si 13 Septembrie ale RIB au fost angajate de Viorel Matyas pentru creditarea pe cecuri si bilete la ordin gajate la banca de societatile reprezentate de acesta, dar controlate de Tardea.
Zeci de firme faceau business doar pe hartie
Totodata, s-a stabilit legatura continua, planificata si interdependenta dintre cele cinci societati comerciale din Bucuresti reprezentate de Tardea si Matyas cu cele cinci societati constituite in grupul "Marin Luminita" din Ramnicu Valcea, apartinand lui Ion Marin. Cele doua grupuri au creat un sistem de colaborare cu alte 40 de societati comerciale din judetele Gorj si Valcea, desfasurand o puternica afacere comerciala, derulandu-se doar scriptic livrari si achizitii imense de produse petroliere ce depaseau pana si posibilitatile fizice ale unor societati recunoscute in domeniu. Spre exemplu, firmele au reusit "performanta" de a obtine 291 credite, in valoare de 1.200 miliarde lei, in numai 125 zile lucratoare. Acest mod de creditare a creat un adevarat mecanism economico-financiar-bancar care a facut posibila spalarea unor importante sume de bani si prejudicierea sistemului bancar romanesc. Astfel au fost folosite o multitudine de documente justificative incheiate in fals si atestand activitati comerciale nereale pe care reprezentantii societatilor solicitante de credite le prezentau bancilor pentru obtinerea banilor.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite