Fost comandant UCK, desemnat premier în Kosovo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La doar o zi după demisia forţată a premierului Bajram Kosumi, preşedintele provinciei Kosovo, Fatmir Sejdiu, l-a însărcinat pe fostul şef al gherilei albaneze Agim Ceku să formeze noul guvern

La doar o zi după demisia forţată a premierului Bajram Kosumi, preşedintele provinciei Kosovo, Fatmir Sejdiu, l-a însărcinat pe fostul şef al gherilei albaneze Agim Ceku să formeze noul guvern de la Priştina.
Numirea lui Ceku, care are susţinerea partidelor aflate la putere, Liga Democratică din Kosovo şi Alianţa pentru viitorul Kosovo, trebuie însă să fie aprobată de parlament. Revocarea preşedintelui forului legislativ, Nexhat Daci, de către propriul partid, Liga Democratică din Kosovo, va întârzia însă acest aviz necesar al parlamentului. În plus, decizia numirii a primit cele mai aspre critici ale Belgradului, care l-a inculpat pe Ceku de crime de război comise împotriva sârbilor din Croaţia şi Kosovo în 1999. Corpul de protecţie din Kosovo, în prezent, teoretic, o forţă de apărare civilă neînarmată, s-a născut în 1999 din fosta Armată de Eliberare din Kosovo (UCK), cea care s-a confruntat cu forţele sârbe în timpul conflictului din anii 1998-1999. Ceku, care are 45 de ani, este unul dintre comandanţii UCK. Deşi fostul şef de gherilă este foarte popular printre albanezi, el nu va face decât să tensioneze relaţia dintre kosovari şi sârbi, la acesta contribuind şi dorinţa de independenţă a albanezilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite