Cum a coborât Păunescu pe ultima treaptă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu un minim efort de imaginaţie, ai putea crede că tocşourile de la ora zece seara sunt aidoma unei etape din Champions League. Turcescu ar putea trece lesne drept sobrul antrenor Wenger, Radu

Cu un minim efort de imaginaţie, ai putea crede că tocşourile de la ora zece seara sunt aidoma unei etape din Champions League. Turcescu ar putea trece lesne drept sobrul antrenor Wenger, Radu Moraru e confundabil cu Mourinho, iar Răzvan Ionescu e un fel de Capello cu bărbia mai puţin voluntară. Toţi aceşti strategi îşi conduc băieţii de pe marginea terenului, îi îndeamnă să "pună presiune" pe adversari, încurajându-i uneori să simuleze faulturi, altfel inexistente. Un astfel de meci am urmărit într-o recentă etapă de Champions League, când am apreciat modul în care vedeta Adrian Păunescu, impecabil încurajată de pe banca tehnică de Moraru-Mourinho, a condus ostilităţile din teren, driblând şi şutând la poartă din orice poziţie.

A reieşit aşadar că Păunescu e un fel de lebădoi, cu o graţie şi o gingăşie a penajului, pe care doar ideile noastre preconcepute le ascund vederii. E drept, nea Adrian a ales la un moment dat comunismul, dar n-avea încotro, căci nu exista altă marfă politică pe piaţa românească. Dar, după 1990, s-a reabilitat vârtos şi s-a purtat ca un apostol al binelui, lucru pe care l-am scăpat din evidenţele noastre, ceea ce nu-i tocmai corect. Dacă ne interesează, nici pâine nu mai mănâncă, ceea ce ar trebui să ne spună multe. Deoarece mi s-a părut că Moraru-Mourinho e mai atent la arbitrajul reitingului decât la ferpleiul elevului său, o să amintesc un episod din trecutul de după 1990 al lui Păunescu.

La 8 martie 1994, Păunescu afirma, în plenul Senatului, că deţine documente incriminatorii despre Corneliu Coposu, din care ar rezulta că acesta a fost informator al Securităţii, după eliberarea din puşcărie. Şi, pentru ca lucrurile să capete greutate, două zile mai târziu, pe 10 martie 1994, ziarul "Vremea" publica articolul "Turnătoriile lui Corneliu Coposu". Pe 29 martie 1994, însuşi directorul SRI, Virgil Măgureanu, avea să declare presei că "toate afirmaţiile privind activitatea de informator a domnului Coposu sunt gratuite"... Dar pe Păunescu prea îl durea undeva, ca să-şi prezinte scuze. Elocvent e că şi Alex. Ştefănescu s-a lămurit de mult în privinţa vechiului său prieten Păunescu. În încheierea unui text publicat tot în acea perioadă, de după 1990, Alex. Ştefănescu scria: "Dacă ar exista o scară Richter a decăderii morale, treapta cea mai de jos ar constitui-o, fără îndoială, batjocorirea lui Corneliu Coposu. Adrian Păunescu a coborât, de curând, pe această ultimă treaptă".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite