Puţini clujeni lasă Spania pentru Ardeal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar 10 muncitori români au revenit la Cluj, după două burse ale locurilor de muncă organizate pentru euronavetişti în peninsula Iberică Criza economică din Spania i-a afectat pe mulţi

Doar 10 muncitori români au revenit la Cluj, după două burse ale locurilor de muncă organizate pentru euronavetişti în peninsula Iberică

Criza economică din Spania i-a afectat pe mulţi dintre euronavetiştii români. Totuşi, salariul "de zece ori mai mic" în ţară îi face pe câţiva să revină acasă.

Potrivit directorului Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj, Daniel Don, doar zece clujeni s-au întors în România din Spania, deşi autorităţile au organizat două burse ale locurilor de muncă în Spania.

Una dintre ele a avut loc la Castellon, între 12 şi 13 aprilie, iar cealaltă în 28 iunie, la Alcala de Henares. "Avem semnale că vor veni mai mulţi din toamnă", a spus Don. Există însă mulţi clujeni care s-au întors în ţară, fără a fi trecuţi în scriptele AJOFM, deoarece în aceste statistici figurează doar cei ce şi-au căutat de lucru prin intermediul agenţiei.

"M-am săturat de străinătate"

Plecat cu tot cu familie, Cătălin Ungur a lucrat ca faianţar în Spania timp de şapte ani. De mai bine de două luni, s-a întors în România şi s-a angajat la o firmă de construcţii din Cluj. "M-am săturat de străinătate, am strâns destul şi vreau ca fetele mele să înveţe în România", a motivat Cătălin.

Acesta a povestit că în Spania "nivelul de trai este mult mai ridicat", iar câştigul său lunar ajungea la 2.200 de euro. "Aici am un salariu de 900 de lei (cca. 260 de euro - n.r.), dar vreau să plec de la firmă şi să lucrez ca persoană fizică autorizată", a explicat Cătălin.

El a mai dezvăluit că mulţi români stabiliţi în Spania şi-au cumpărat apartamente şi acum, chiar dacă ar vrea să se întoarcă, nu-şi pot vinde imobilele pentru a-şi achita creditele. "Au vrut să facă o afacere, dar piaţa imobiliară a căzut. Acum stau acolo, să plătească ratele la bancă, care ajung la 900 de euro".

Diferenţe salariale uriaşe

Inginer de profesie, Ciprian Roman a locuit în regiunea Aragon, timp de patru ani. "M-am întors în Cluj anul acesta, la rugăminţile părinţilor mei, cu toate că începusem să câştig destul de bine în Spania", a declarat Ciprian, care a fost, pe rând, agricultor, desenator tehnic şi şef de lucrări.

"Aveam salariu de 2.800 de euro şi soţia mea lucra într-un restaurant. Anul trecut m-am hotărât să-mi fac totuşi firmă în Spania. Chiar după o lună a căzut piaţa construcţiilor", a povestit Ciprian.

La întoarcere şi-a deschis o firmă de proiectare, dar, pentru a "testa piaţa" s-a angajat mai întâi la o firmă, ca project manager. "Un zidar în Spania câştigă de două ori mai mult decât un manager de proiecte în România. Acum, cu firma câştig în medie 2.000 de euro în Cluj-Napoca", a mărturisit inginerul.

Dezamăgiţi de bursa locurilor de muncă

Familia Abrudan s-a stabilit în Spania acum nouă ani. "Ne-am întors pentru că toţi prietenii noştri sunt aici. La bursa locurilor de muncă, organizată în Spania, ne-au spus că vom găsi servicii plătite cu 800 de euro. O minciună! Soţul meu nu se poate angaja încă, pentru că primeşte 1.000 de euro ajutor de şomaj din Spania, dar a avut o ofertă de muncă aici cu un salariu de 700 de lei. Acolo câştiga 3.000 de euro", a povestit Mariana Abrudan.

Ea a precizat că "viaţa printre străini e grea" şi că faptul că au o casă în Cluj îi motivează să rămână aici. "Plăteam 200 de euro chirie, dar stăteam mai mulţi într-o casă", a completat Mariana.

Anul trecut m-am hotărât să-mi fac firmă în Spania. Chiar după o lună a căzut piaţa construcţiilor şi băncile nu mai dădeau credite
Ciprian Roman,
inginer repatriat

S-a deschis sezonul grevelor

Produs Preţuri Spania Preţuri România
Pâine 0,5 euro 0,9 euro
Ulei 0,7 euro 2 euro
Lapte 0, 7 euro 1 euro
Carne de porc 7 euro/ kg 6 euro/kg

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite