Cum a scăpat clanul „Butoane" de poliţie, condus de un cămătar care şi-a pierdut nevasta la poker

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vila lui Butoane a fost verificată la sânge
Vila lui Butoane a fost verificată la sânge

Dorinţa de bani şi faimă locală i-au adus pe membrii clanului giurgiuvean „Butoane" în atenţia poliţiei, de nenumărate ori. Deşi, timp de mai mulţi ani, interlopii au fost cercetaţi pentru evaziune fiscală, cea mai mare pedeapsă primită de vreun membru a fost arestul preventiv, de 29 de zile, pentru trafic de minori.

Cel mai recent caz de spălare de bani în care ar fi implicat , supranumit „Butoane", se referă la apartenenţa sa la grup infracţional care, prin tranzacţii comerciale cu alimente, ar fi prejudiciat statul cu 40 de miliarde de lei, conform Mediafax. Senatorul PSD Cezar Măgureanu şi mai mulţi inspectori ANAF sunt suspectaţi că ar fi ajutat reţeaua de evazionişti.

Cămătăria „nu e infracţiune penală", jocurile de noroc sunt „cel mult o contravenţie"

Aşa motivează un reprezentant al IPJ Giurgiu lipsa de îngrijorare a autorităţilor faţă de acţiunile evazioniste ale interlopilor „Butoane". Doar două dosare penale s-au deschis pe numele celor din clan, niciunul pentru spălare de bani. Cămătarii au fost anchetaţi pentru „ultraj contra bunelor moravuri şi încăierare" şi au primit condamnări cu suspendare, declară acelaşi ofiţer, pentru Hotnews.

CAZUL MĂGUREANU Octavian Grecu, zis Butoane, este reţinut la DIICOT. Alte patru persoane sunt audiate

Afacerile „la vedere" ale interlopilor sunt o spălătorie auto şi o sală de fitness. Liderul clanului, Octavian Grecu, pretinde că vila sa cu două etaje şi cele două maşini de lux, BMW X6, au fost cumpărate din banii obţinuţi prin aceste afaceri.

Autorităţile au descoperit, însă, că, de-a lungul timpului, clanul a dat bani cu camătă mai multor oameni de afaceri cărora le-a luat bunurile după ce nu au reuşit să restituie împrumuturile.


I-au scăpat de arest chiar ofiţerii din Serviciile Secrete

O anchetă din 2010 a celor de la Crimă Organizată, menită să demaşte infracţiunile membrilor clanului „Butoane", a fost zădărnicită chiar de un ofiţer al Serviciilor Secrete, după ce el i-a informat pe membrii clanului că urmau să fie „săltaţi".

Poliţiştii au susţinut, pentru evz.ro, că interlopii se întâlneau frecvent cu oameni de afaceri şi chiar ofiţeri şi politicieni, într-un restaurant care găzduia jocuri de noroc. Localul aparţinea fratelui senatorului PSD Cezar Măgureanu, un apropiat al clanului de cămătari. „Acest Grecu Octavian, zis <<Butoane>>, e giurgiuvean... Suntem aproape cam de o seamă. Am copilărit, îi cunosc. Giurgiu e un oraş mic, toată lumea mă cunoaşte.", scuză senatorul relaţiile sale cu "Butoane".

Cămătari dinainte de Revoluţie

Localnicii din Giurgiu povestesc că familia "Butoane" şi apropiaţii lor fac cămătărie şi organizează jocuri de noroc încă dinainte de '89. "Umbla vorba prin oraş că Grecu, liderul clanului, venea cu notarul la masa de joc, pentru ca cei care pierdeau să transfere pe loc actele de proprietate. Odată, Grecu a girat cu nevasta la un joc de poker şi a şi pierdut-o", au spus localnicii, citati de hotnews.ro.

Mai multe acuzaţii, nicio pedeapsă majoră

Clanul şi-a impus supremaţia în localitate, în anii '90, după ce a detronat clanurile rivale Beceanu şi Năsturică. Primele probleme cu legea le-au avut în anul 1996, după ce doi membri "Butoane" l-au bătut pe un cetăţean german de origine română care era, totodată, tatăl unui ofiţer SRI. Interlopii au fost, însă, eliberaţi la scurt timp după reţinere.

De-a lungul timpului, numele celor din clan au figurat în dosarele poliţiei în cazul mai multor infracţiuni, printre care uciderea baschetbalistului american Chauncey Hardy, în octombrie 2011. Cel care l-a omorât pe sportiv, Ionuţ Atănăsoaei, ar fi avut legături cu membrii familiei "Butoane".
De asemenea, în aceeaşi lună, fiul liderului "Butoane", Dan Grecu, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, după ce poliţiştii au descoperit că înfiinţase un grup infracţional care se ocupa cu trafic de minori şi prostituţie. Grecu a fost, apoi, eliberat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite