Un tata si-a batut copiii cu ciocanul, i-a atarnat de grinda, i-a obligat sa-si manance fecalele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cand a vrut sa le smulga limba cu clestele de cuie, cei doi frati si-au denuntat tatal

In varsta de 13 si 15 ani, doi "adulti in miniatura" - dupa definitia psihologilor - sunt studiati la Barlad pentru a fi consemnati intr-un tratat de specialitate la capitolul Torturi medievale. Supliciile la care au fost supusi cei doi baieti de catre tatal lor natural, Petrica Cojocaru (38 de ani), depasesc cu mult scenariile filmelor de groaza. Infometati, insetati, nespalati, obligati sa doarma iarna pe prispa in pielea goala, legati cu sarma de picioare si atarnati de grinda pivnitei, uitati in beci, pusi sa doarma in cosnita de porumb, constransi sa mearga la furat, batuti cu ciocanul in spate, cu sapa in cap, cu o curea de transmisie, cu lantul sau furtunul, cu tapoiul de la caruta, dati cu capul de copaci, lasati in calea porcilor mistreti, dar, peste toate umilintele, pusi sa-si manance propriile fecale, in timp ce tatal se ospata in fata lor cu parizer si paine. Autoritatile au intervenit abia cand tatal a vrut sa-i smulga unuia dintre baieti limba cu clestele de cuie si i-a julit genunchii cu securea.
Fortati sa bea si sa fumeze la 2 ani
Mitica si Marius sunt numele de imprumut ale fratilor ajunsi "obiecte" de studiu pentru specialisti. Copiii au suferit atunci cand numele reale si chipurile lor au fost difuzate de un post local de televiziune si vizionate de cel mic, Mitica, taman cand descoperea televizorul. Tatal, Petrica Cojocaru, nascut intr-o familie instarita, s-a pripasit in Floresti, comuna Alexandru Vlahuta, Vaslui. Rebel in adolescenta, violent, Petrica a ales, la 27 de ani, sa se aseze la casa lui. S-a casatorit cu Emilia, cu un an mai mica. Capul familiei si-a dorit copii, mai ales baieti, sprijin in gospodarie. De mic, Marius a asistat la bataile crunte pe care le indura Emilia. Intr-o zi, tatal sau a aruncat-o in cap de pe casa. Femeia a supravietuit miraculos desi avea gatul rupt si nu a fost lasata la medic. Aprig torturata, Emilia a mai nascut un fecior, Mitica, oligofren. La 1 ani, Mitica a fost fortat sa bea alcool si invatat de tata sa ii aprinda tigara. Mitica stia sa fumeze inainte sa silabiseasca. Dintotdeauna, fratii au incasat bataie. Mutilata si schingiuita, Emilia a ales sa fuga in comuna Bogdana, dar a lasat copiii, de 10 si 8 ani, in "grija" tatalui. "Mama ne-a uitat la tata", spun acum baietii. Intr-un desen folosit de specialisti ca terapie, dar si pentru a deslusi starile de spirit, Marius a infatisat-o pe Emilia cu buze rosii care zambesc. "E bucuroasa ca ne-a uitat", a explicat baiatul.
"Ne lovea pana lesinam"
Baietii au incaput mai bine pe mana tatalui cand au trecut, pe rand, de 6 ani. Desi avea in proprietate 11.600 mp de pamant, cai, o vaca, gaini, barbatul avea nevoie de bani pentru bautura. Vindea lemne de furat prin sat. Pe stomacul gol, insetati, copiii isi urmau tatal in padure. Stapanul dadea doar indicatii. Daca era nemultumit sau i se nazarea ceva, baietii erau batuti cu lantul sau tapoiul de la caruta ori erau loviti cu capul de copaci. Pana se vindecau vanataile si ranile, nu aveau voie sa calce pe la scoala. Explicatiile pentru dascali le dadea doar tatal: l-a impuns vaca, a cazut din copac, s-a impiedicat pe scari, a cazut de pe casa, s-a zgariat intr-o sarma etc. "Sunt rai, nu ma asculta. Eu i-am facut, eu ii omor!", spunea prin sat, cand taranii se uitau lung dupa feciorii sai. "Eram in clasa a II-a. Am luat 4. M-a legat de maini cu sarma si de gat. M-a lovit cu pumnii, cu manunchiul de cutit", povesteste Marius. "Ne-a dezbracat, ne-a legat de grinda viei si ne lovea cu cureaua de transmisie, pana lesinam de bataie", este una din amintirile lui Marius din clasa a III-a. Desi are 15 ani, Marius a terminat numai cinci clase. Tatal, absolvent a 5 clase, nu a vrut sa fie intrecut la carte de feciori.
Coma si epilepsie de la o sapa in cap
Mitica si Marius s-au refugiat de multe ori la mama, in Bogdana, insa Petrica ii aducea acasa cu arcanul. Ii trimitea apoi la furat prin ograzile vecinilor sa adune "jucarii pentru copii": furci, topoare, greble, lemne, gaini sau ce gaseau. Tatal poza tot timpul in victima; baietii sunt rai, merg la furat, iar el e nevoit sa-i altoiasca sa devina cinstiti. Pentru fapte imaginare, baietii erau legati, goi, de grinda beciului sapat langa gard. Erau batuti apoi cu coada de la secure. Erau infometati cu zilele si, cand aveau "dezlegare", mancau resturi, laturi sau boabe de porumb cu apa. Fiecare anotimp le trezeste amintiri dureroase. Iarna, Marius si Mitica dormeau afara, dezbracati, pe prispa, pentru a pazi casa, dar mai ales pe tatal lor. Toamna "trebuia sa merg pe deal sa pazesc porumbul. Tatal meu venea si ma speria. Eu fugeam, iar el credea ca nu vreau sa pazesc si ma batea cu tarusul si coada de la secure", povesteste Marius. Tatal testa vitejia copiilor. Imita sunetelor porcului mistret, stiut fiind faptul ca in acel lan de porumb chiar veneau la ospat mistretii. Trei dintre batai au avut consecinte extrem de grave. Prima victima: Mitica. Lovit cu o sapa in cap, in februarie 2003, a intrat in coma. "Corectia" a fost aplicata pe motiv ca baiatul ar fi sustras doua tigari din pachetul tatalui. Doar ca Petrica uitase, din pricina rachiului, socoteala tigarilor. Dus cu caruta pana la dispensarul comunal, Mitica a fost preluat apoi de ambulanta. Consecinta a naprasnicei lovituri de atunci copilul oligofren a ajuns si epileptic. A doua victima: Marius. "Am mancat un ou fara sa-i spun. Cand a venit de la fan, a inceput sa ma loveasca cu pumnii si picioarele, ma lovea in coaste si mi-a sucit mana tare, pana cand s-a auzit ca a pocnit". Tatal a urcat copilul in caruta si l-a dus la dispensarul comunal, de unde a fost transportat cu ambulanta la Spitalul din Barlad. Cu o frica patologica de politisti si puscarie, barbatul si-a constrans incontinuu feciorul sa nu il "vanda": "Cand eram in spital m-a amenintat ca ma omoara, daca nu spun ca Mitica mi-a rupt mana", povesteste plangand baiatul. Ultima atrocitate, din iulie 2004. Victima: tot Marius. "M-a lovit cu cureaua pe spate, cu securea la genunchi si a vrut sa-mi smulga limba cu clestele de cuie". Motivul: copilul gasise 50.000 de lei pe drum. Declara ca nu i-a spus tatalui, pentru ca vroia sa cumpere fratiorului dulciuri.
Tatal copiilor nu e bolnav psihic
Ionel Bratianu, asistent social specializat in copii maltratati, a creionat profilul psiho-social al agresorului. "Petrica Cojocaru aplica tortura ca in epoca medievala. Isi premedita agresiunile si avea chiar obiecte preferate cu care lovea. Sufera de etilism cronic, insa alcoolul nu este o circumstanta atenuanta. Ambii copii plateau pentru greselile fiecaruia dintre ei sau pentru fapte inexistente. Tatal considera normale corectiile pe care le aplica. Dorea satisfacerea imediata a dorintelor. Nu suporta tensiunea psihica. Este vorbaret si convins ca nu i se poate reprosa nimic. Petrica Cojocaru nu este bolnav psihic. Are tendinte de manie si gelozie si prezinta elemente legate de tulburarea de personalitate: agresiv cu copiii, iritabil, egoist, labil afectiv, impulsiv, nu are o consideratie pentru adevar, este lipsit de remuscari, se simte indreptatit sa-si maltrateze copiii. A fost privat de copilarie". Dupa ce a fost parasit de nevasta, Petrica Ciobotaru a trait in concubinaj cu alte cinci localnice. Satenii spun ca e cunoscut pentru aventurile sale si ca ar fi avut 15 concubine. Locuieste de 5 ani cu Viorica Achim (27 de ani), cu care are doi copii: Ionela (5 ani) si Mihalea (6 luni). Concubina Viorica poarta in pantec un alt copil al stapanului. Desi gravida in luna a patra, este rivala in amor cu o vecina, o fata de 22 de ani, gravida in luna avansata, tot cu Petrica. Vecinii familiei Cojocaru recunosc abia acum ca cei doi baieti au fost schingiuiti ani de-a randul. Au trait cu groaza ca Petrica chiar le da foc la case, cum i-a amenintat. Casa lui Petrica inseamna doua camere din chirpici, cu tavanul incovoiat care sta sa se pravaleasca. Ionela doarme in pat cu pisica, iar mustele se odihnesc pe hainutele ei naclaite. Cateva papusi "mutilate" si haine sunt imprastiate prin casa, intinse pe garduri sau aruncate prin ograda. Acum locuieste aici si fratele lui Petrica, Ovidiu, si nevasta-sa, Lenuta, care "ingrijesc" gospodaria. Concubina Viorica si cei doi adulti strig sus si tare ca Petrica este nevinovat, ca doar baietii sunt de vina. In timp ce trage din tigara, Viorica minte ca n-a incasat bataie, desi pe pulpe are rani adanci de maxilar, muscaturile ibovnicului. Copilele nu scot o vorba. Stiu de frica tatalui.
Seful de post i-a dat monstrului "atentionari verbale"
"Ce facea acasa era treaba lui", spun primarul si viceprimarul. Seful de post s-a rezumat doar la "atentionari verbale", pe motiv ca Petrica nu este recidivist. Desi copiii au fost internati in spital si vecinii stiau ca Petrica este violent, politistii zic ca nu au putut sa dovedeasca culpa. Abia in iulie, cand Marius a ajuns in spital cu limba sangeranda, plin de rani si vanatai, vecinii au inceput sa vorbeasca. Pe 18 august, Petrica Cojocaru a fost arestat pe 30 de zile, din ordinul Judecatoriei Barlad. "A fost arestat pentru rele tratamente aplicate minorilor, cu inchisoare de la 3 la 12 ani, si lovire sau alte violente pentru care risca 1-2 ani de inchisoare sau amenda penala. Fapta de vatamare corporala este in cercetare. Autorul a incercat sa zadarniceasca aflarea adevarului, prin presiunea psihica exercitata asupra martorilor. S-a demarat procedura de decadere din drepturile parintesti, tutela fiind suspendata", ne-a declarat Neculai Mihai, prim-procuror adjunct al Parchetului Judecatoriei Barlad. "Actele de violenta erau de o duritate deosebita. E un monstru. M-a socat ce a putut sa faca. Este primul meu dosar cu rele tratamente si nu am putut crede ca un parinte poate face asa ceva copiilor sai. Dupa ultima bataie, cel mare a fugit de acasa, a dormit in padure si au cerut ajutor la primarie. La cateva ore, si fratele mai mic a urmat acelasi traseu, fara sa aiba intelegere cu cel mare", a completat procurorul Mircea Wili Brojban, care a coordonat ancheta penala. Fratii au fost plasati in regim de urgenta la Centrul de profil din Barlad. Asistentul social Ionel Bratianu ii are in grija. "Cu cel mic facem terapie psihologica si sociala 12 ore din 24. Marius a fost dat deja in grija unui asistent maternal", ne-a spus asistentul social. Abia cand au avut garantia ca tatal lor a fost arestat si ca nu ii mai poate ucide, cei doi frati au inceput sa vorbeasca despre ororile traite. Baietii l-au surprins pe asistentul Bratianu cum isi povesteau, zambind, patimile. La prima masa in centrul de plasament, Marius a mancat in mai putin de 10 minute - fara lingura sau furculita - 5 farfurii pline cu macaroane cu branza. Fratii au acceptat cu greu ideea ca pot avea mai multe randuri de haine si ca fiecare are dulap, dar mai ales pat. "Chiar e al meu?!", a intrebat Marius. Mitica e fascinat de televizor si mai ales de desene animate. Marius se joaca singur, ca un copil de cinci ani. Doarme numai cu mingea sub cap. El e convins insa ca este un baiat rau si nu merita afectiune. Tot Marius a desenat mai multe planse, pentru a "povesti" astfel prin ce a trecut. O plansa reprezinta moartea, care poarta chipul tatalui sau, cu o cruce atarnata in ureche.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite