Un ciclist fără un picior visează la turul lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deocamdată, tânărul de 29 de ani, Ioan Ardelean, îşi face "încălzirea" cu un tur al României înainte de a pleca spre Bruxelles Un tânăr din Sighetul Marmaţiei este hotărât să

Deocamdată, tânărul de 29 de ani, Ioan Ardelean, îşi face "încălzirea" cu un tur al României înainte de a pleca spre Bruxelles

Un tânăr din Sighetul Marmaţiei este hotărât să demonstreze lumii întregi că oamenii cu handicap sunt adevăraţi învingători. Ioan Anghel Ardelean a rămas fără un picior în urma unui cumplit accident feroviar, dar asta nu-l împiedică să meargă pe bicicletă mai abitir decât oricine altcineva.

El e hotărât să ocolească globul pământesc în şa şi pentru a ajunge la această performaţă s-a apucat deja de un ,,mic antrenament": turul ciclist al României.

Ioan Anghel Ardelean, biciclistul cu un singur picior din Sighetul Marmaţiei care a pornit în turul ciclist al României, a trecut şi prin Drobeta-Turnu Severin, unde a poposit o noapte.

Are 29 de ani şi, după cum spune, a parcurs deja în jur de 1.600 de kilometri. El a povestit că poate să pedaleze lejer cu un singur picior şi că în aventura sa este însoţit de o maşină cu rulotă în care se află prietenii lui: un maseur, un cameraman care să filmeze totul şi un şofer.

"Am pornit la drum însoţit de nişte prieteni inimoşi care s-au oferit să mă supravegheze pe toată durata cursei. Când mă simt obosit sau când prietenii mei consideră că e cazul să facem un popas, ne oprim. Atunci mâncăm sau ne odihnim. Unde ni se oferă cazare dormim la hotel, dar am dormit multe nopţi şi în rulotă", povesteşte temerarul ciclist.

Fără picior, de la 18 ani

Pe când avea doar 18 ani, Ioan s-a grăbit să urce într-un tren. A alunecat între şinele căii ferate, iar roţile trenului care plecase i-au secţionat piciorul stâng. De atunci, viaţa lui s-a schimbat. Nu i-a fost deloc uşor să accepte ideea că nu va mai putea merge niciodată pe propriile picioare însă, cu timpul, a prins curaj şi a trecut peste acest complex.

Ca să poată merge uşor pe bicicletă cu un singur picior s-a chinuit mult, dar în final a reuşit. A suferit mii de căzături până a reuşit să-şi menţină echilibrul pe două roţi şi să pună stăpânire pe bicicletă. A strâns din dinţi şi nu a luat în seamă durerea. Şi pentru că nu a avut posibilitatea materială să-şi cumpere o proteză, Ioan a legat o strânsă prietenie cu bicicleta.

Fericit că are un sprijin în bicicletă

"Nu pot spune că nu am nevoie de o proteză, însă acum sunt foarte fericit şi nu mă plâng de asta. Am plecat în turul ţării de la mine, din Sighetul Marmaţiei. Am trecut prin Suceava, Iaşi, Bacău, Galaţi, Tulcea, Constanţa, Bucureşti. În Capitală am fost primit de domnul primar Adriean Videanu. A însemnat foarte mult pentru mine atenţia care mi-a fost dată.

Am trecut apoi prin Craiova şi voi urma apoi de aici, de la Severin, traseul Timişoara-Arad-Satu Mare-Baia Mare. Scopul real al acestui tur este acela de a sensibiliza opinia publică în privinţa persoanelor cu handicap şi a demonstra că suntem oameni optimişti, plini de viaţă, adevăraţi învingători!", ne-a declarat Ioan Anghel Ardelean.

Repetiţie pentru marea încercare

Ioan nu se va opri aici, asta e clar. Pasul următor este o cursă până la Bruxelles, apoi are ambiţia să dea ocol globului pământesc într-un picior, pe bicicletă.

"Deja lucrez la proiectul turului spre Bruxelles şi cel mai târziu în primăvara lui 2008 voi ataca şi acest obiectiv. Visul meu este să fac ocolul pământului pe bicicletă şi îl voi pune în practică. Nu mă voi lăsa deloc!", ne-a mai spus Ioan Ardelean.

Contactat telefonic, viceprimarul din Sighetul Marmaţiei, Ştefan Boroş, a rămas uimit când a auzit că Ioan vrea să facă turul lumii cu bicicleta şi a promis că îi va acorda tot sprijinul său în temerara cursă.

"Eu îl cunosc doar din vedere pe acel băiat, că circulă des cu bicicleta prin oraş fără un picior. Eu nu cunosc să fi solicitat sprijin de la primărie acum când a plecat în turul ţării, dar dacă va fi cazul, îl vom ajuta. Este într-adevăr un lucru extraordinar ce face şi ce vrea să facă", ne-a declarat viceprimarul din Sighetul Marmaţiei.

"Este de admirat ce face acest tânăr fără un picior", ne-a spus şi primarul din Sighetul Marmaţiei, Eugenia Golea.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite