O chestiune politică?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Evaluările privind personalitatea şi faptele Patriarhului Teoctist se vor fi stins încet-încet în momentul în care, peste 40 de zile, membrii Colegiului Electoral Bisericesc îl vor vota pe

Evaluările privind personalitatea şi faptele Patriarhului Teoctist se vor fi stins încet-încet în momentul în care, peste 40 de zile, membrii Colegiului Electoral Bisericesc îl vor vota pe noul cap al Bisericii Ortodoxe. Cât de mult va avea de jucat politicul în complicatul proces al alegerii viitorului Patriarh? Mizele sunt mari, iar poftele - pe măsură.

De la căderea comunismului, Biserica se menţine invariabil pe primul loc în încrederea populaţiei. Nu înseamnă că ierarhii şi clerul au fost scutiţi de critici şi atacuri în toţi aceşti ani. Ba, din contră. Dosarele Securităţii, relaţiile şi compromisurile cu regimul totalitar, lipsa de reacţie în faţa provocărilor unei societăţi moderne au fost reproşate din plin instituţiei bisericeşti. Dar orice s-a întâmplat în România, nu s-a schimbat nimic în topul încrederii.

Evident, niciun politician nu poate să ignore o asemenea realitate. Peste 80 la sută din totalul populaţiei se declară creştin-ortodoxă, iar Biserica este pe primul loc în sondajele de opinie. La rândul ei, Biserica a considerat dintotdeauna că are menirea să ţină aproape de stat şi de puterea politică aflată de-a lungul anilor la conducere.

După Revoluţie, liber-cugetătorul Ion Iliescu a fost primul preşedinte nevoit să ţină seama de influenţa covârşitoare a Bisericii. Nu i-a fost uşor. Emil Constantinescu a dat lovitura cu călugărul Vasile. Imaginea candidatului şi apoi a şefului de stat care în momentele de restrişte se duce să fie luminat de sfatul monahului, reeditând legenda cu Daniil Sihastrul, a fost irezistibilă. Traian Băsescu nu a venit la Cotroceni mizând pe o relaţie specială cu Biserica.

Nici adversarul său din campanie, Adrian Năstase, nu a avut o aplecare deosebită spre aşa ceva, deşi PSD şi guvernul pe care îl conducea au încercat să câştige simpatia Înalţilor ierarhi. Nici după victorie, Traian Băsescu nu s-a arătat preocupat de tărâmul celor sfinte. Folosirea mesajului creştin în politică a rămas în custodia lui Gigi Becali, care s-a angajat cu succes pe culoarul deţinut până nu de mult de C.V. Tudor.

Suspendarea preşedintelui şi rezultatul referendumului au schimbat radical raporturile de forţe şi în acest domeniu. Jucătorul Traian Băsescu a decis să intre pe un teren pe care nu mai evoluase. Succesul a venit din nou.
Modul de alegere a noului Patriarh permite intrarea factorului politic în ecuaţie. Pe lângă reprezentanţii clerului, un număr important de "civili" vor participa la vot. Partidele au oameni în Colegiul Electoral şi vor încerca să-şi mărească infuenţa până în ziua alegerii. Politicul va fi un element important care va influenţa rezultatul votului. Esenţial este ca Biserica să nu ajungă, la fel ca alte instituţii, un teren al răfuielilor politice.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite