Pe ce a cheltuit Gyurcsany banii UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Socialiştii europeni cer socoteală Budapestei

Parlamentului European a sosit la Budapesta pentru a verifica pe ce a cheltuit guvernul multele miliarde de euro puse la dispoziţie de socialiştii europeni în ultimii doi ani, scrie "Hotnews".
Constanze Krehl, membră a grupului socialist, a declarat, potrivit Hir TV din Budapesta, că în Ungaria a avut loc o fraudare a alegerilor, iar ţara se află acum în haos economic, în pofida faptului că UE a pus la dispoziţia guvernului maghiar miliarde de euro destinate dezvoltării. Ferenc Gyurcsany a recunoscut în înregistrarea care a scos lumea în stradă că în ultimii ani executivul a mimat doar guvernarea, minţind şi nefăcând nimic. Mai exact, scrie sursa mai sus-menţionată, Gyurcsany a cheltuit fondurile europene pentru a spori salariile ungarilor şi a asigura o falsă creştere economică, întrucât toate acestea se făceau "prin trucuri", utilizând fondurile de dezvoltare comunitare. În luna noiembrie a anului trecut, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a atras atenţia executivului de la Budapesta condus de Gyurcsany că balanţa deficitului bugetar ar trebui echilibrată, în vederea introducerii monedei europene. Gyurcsany a cerut atunci Comisiei un răgaz de trei ani. El a justificat atunci această decalare prin necesitatea implementării unor măsuri care să facă suportabilă pentru populaţie trecerea de la forint la euro. Presa budapestană scrie că deputatul austriac Alexander Zach a remis socialiştilor lui Gyurcsany dividendele pe care le-a primit în cursul anului 2004 de la concernul STRABAG. Mai exact, STRABAG a plătit firmei Eurocontact a lui Zach 15 milioane de euro, pentru proiectări şi achiziţii, în afacerea privind construcţia autostrăzii M5 din Ungaria. Zach, pe de altă parte, susţine că suma ar fi mult mai mică. El a mai adăugat ca banii au ajuns la coaliţia de guvernământ prin intermediul Alianţei Liber Democrate din Ungaria. Kuncze Gabor, preşedintele Alianţei Liber Democrate, partid aflat în coaliţia de guvernământ alături de socialiştii lui Gyurcsany, a dezminţit declarând că partidul său nu a beneficiat de sume nici din partea STRABAG şi nici din partea Eurocontact.

Premierul ungar, invitat în Germania să dea explicaţii
Premierul ungar Ferenc Gyurcsany a fost invitat, ieri, la Berlin, de către cancelarul federal german Angela Merkel pentru a da explicaţii în legătură cu situaţia de la Budapesta, teatrul manifestaţiilor violente din ultimele patru zile. Violenţele de la Budapesta s-au soldat în total cu 225 de răniţi, din care trei sunt în stare foarte gravă. În noaptea de joi spre vineri, aproximativ 7.000 de persoane au manifestat, de această dată paşnic, cerând demisia premierului. Potrivit ultimului sondaj de opinie, după ce scăzuse drastic în ochii populaţiei, Ferenc Gyurcsany a punctat din nou, ajungând la 44% din opţiunile favorabile lui.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite