Ce cheltuieli se decontează în cadrul proiectelor comunitare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Beneficiarii fondurilor europene trebuie să respecte nişte reguli stricte privind cheltuirea acestora, în caz contrar riscând să înapoieze sumele respective. Astfel, pentru a li se deconta

Beneficiarii fondurilor europene trebuie să respecte nişte reguli stricte privind cheltuirea acestora, în caz contrar riscând să înapoieze sumele respective. Astfel, pentru a li se deconta cheltuielile efectuate, fiecare beneficiar trebuie să respecte nişte condiţii, generale la nivel naţional.

Ministerul Finanţelor Publice a iniţiat un proiect de hotărâre de Guvern privind regulile generale de eligibilitate a cheltuielilor efectuate în cadrul proiectelor finanţate din instrumente structurale, prin Programele Operaţionale- act normativ supus în prezent dezbaterii publice.

Astfel, pentru a fi considerată eligibilă, adică să poată fi decontată, cheltuiala trebuie să se realizeze, în primul rând, după semnarea acordului de finanţare, în cadrul unui proiect elibil aprobat (dar nu înainte de 1 ianuarie 2007, şi nu mai târziu de 31 decembrie 2015). Toate sumele cheltuite trebuie să fie însoţite de documente justificative şi să fie totodată necesare pentru derularea proiectului. Potrivit proiectului de act normativ, sunt excepţii în care pot fi decontate şi anumite cheltuieli efectuate înainte de data semnării acordului de finanţare. Astfel, sunt luate în calcul avizele, studiile de fezabilitate, proiectele tehnice sau expertizele tehnice şi financiare realizate pentru pregătirea proiectelor.

Beneficiarul unor fonduri europene trebuie totodată să respecte nişte reguli şi în privinţa confinanţării proprii. Spre exemplu, dacă contribuţia proprie la proiect constă în anumite terenuri, construcţii sau instalaţii tehnice şi echipamente, beneficiarul trebuie să facă dovada că acestea nu au fost achiziţionate prin intermediul unor finanţări nerambursabile naţionale sau comunitare.

În cazul în care aportul propriu la proiect al beneficiarului constă într-un teren, este considerată cheltuială eligibilă doar 10% din preţul de achiziţie al acestuia. Bunul este însă luat în calcul, doar dacă valoarea acestuia a fost stabilită de un evaluator autorizat şi nu depăşeşte nivelul de piaţă. Bunul imobil ce constituie aport propriu la proiect trebuie totodată să nu fi beneficiat în ultimii 10 ani de finanţări nerambursabile nationale sau comunitare pentru construcţie sau amenajare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite