Prin cetatea lui Bucur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

dar mâncau curat" şi "beau toţi dintr-un singur pahar, care făcea rotocolul mesei." Mai aflăm şi că mari "maeştri ai tigăii" erau bucătarii ţigani, care-i întreceau la sosuri, iahnii şi

dar mâncau curat" şi "beau toţi dintr-un singur pahar, care făcea rotocolul mesei." Mai aflăm şi că mari "maeştri ai tigăii" erau bucătarii ţigani, care-i întreceau la sosuri, iahnii şi rântaşuri chiar şi pe specialiştii francezi aduşi de unii domni fanarioţi la curtea lor. Se mâncau în Bucureşti, stridii, merele de Moldova, caşcavalurile şi caimacurile de Valahia, cega şi morunul de Dunăre, icrele negre de Odriu (Adrianopole), mierea de Vlaho-Bogdania, posmagii (pesmeţii) de Braşov. Se mânca mult peşte - mai mult în post - şi gătit în toate felurile, rece, cald, marinat. şi se mai mânca cu plăcere şi carnea de oaie, pe care o agreau şi "prostimea, şi negustorimea şi boierimea". "şi după ce beau şi mâncau bine, boierii cei tineri se puneau pe petreceri, cu o rafinare într-adevăr orientală, cu toate desfătările simţurilor." Pentru a recrea oarecum acele vremuri, vă propun o combinaţie între orez şi carnea de oaie. Dar pentru că nu toată lumea agreează carnea de oaie, o putem înlocui cu cea de vită.

Pilaf... 2006
Pentru 4 porţii
Ingrediente: 600 g carne de oaie sau de vită, 4 linguri ulei, 2 cepe, 2 căţei de usturoi, 3 linguriţe boia dulce de ardei, 100 ml supă de carne (instant), 200 ml vin roşu, 200 g orez, sare, 2 ardei graşi, 2 fire de praz, 800 g roşii, piper, pătrunjel verde.
Mod de preparare: Carnea se spală şi se taie bucăţele, care se prăjesc în uleiul încins. Se adaugă ceapa şi usturoiul curăţate şi tăiate mărunt şi se lasă să se călească puţin. Se presară cu boia şi se sting cu 100 ml supă. Se acoperă cratiţa şi se lasă să se înăbuşe, până se evaporă lichidul. Se toarnă vinul roşu şi se lasă să fiarbă acoperit, circa o oră, la foc moderat. Dacă este nevoie, se mai adaugă supă. Orezul se fierbe pe jumătate în apă uşor sărată. Ardeii graşi şi prazul se curăţă, se apală şi se taie cubuleţe. Se pun peste carne, împreună cu roşiile decojite şi tăiate bucăţele, orezul scurs, sare şi piper. Se dă cratiţa la cuptor până fierbe orezul complet. La sfârşit, se presară cu verdeaţă tocată.

ştiaţi că?
Prima orezărie în România a fost înfiinţată în anul 1786, pe malul râului Bârzava, în judeţul Caraş-Severin de azi.
Dacă doriţi să ne împărtăşiţi gândurile dvs. sau o reţetă din repertoriul dvs. culinar, scrieţi-ne pe adresa redacţiei: Adevărul, rubrica "Reţeta zilei", Piaţa Presei Libere nr.1, Bucureşti, sect. 1. Cele mai bune reţete vor fi premiate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite