În centrul Clujului apar foci şi delfini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ce legătură există între Avram Iancu şi un căluţ de mare? Dar între Avram Iancu şi o piscină? Răspunsul îl au clujenii... în centrul oraşului. Modernizarea celui mai kitschos

Ce legătură există între Avram Iancu şi un căluţ de mare? Dar între Avram Iancu şi o piscină? Răspunsul îl au clujenii... în centrul oraşului. Modernizarea celui mai kitschos monument din centrul Clujului, statuia lui Avram Iancu, este o realizare care atinge ultimul nivel al ridicolului.

O nouă controversă s-a născut la Cluj în jurul celui mai contestat monument aflat în centrul oraşului, grupul statuar al lui Avram Iancu. În urmă cu câteva luni, municipalitatea a început lucrările de modernizare a pieţei Avram Iancu. Pentru reamenajarea fântânii arteziene din jurul statuii, înlocuirea pavajului şi a sistemului de iluminat din zonă nota de plată este de 2,3 milioane de euro.

În aceste condiţii, nu mică a fost mirarea clujenilor şi a arhitectei care a realizat proiectul de modernizare, Ina Funetan, când zona de susţinere a soclului statuii a fost placată cu mozaic albastru decorat cu... căluţi şi steluţe de mare, delfini şi foci. "Mozaicul cu motive marine este extrem de nepotrivit alăturării cu statuia lui Avram Iancu.

De asemenea, mozaicul albastru este nepotrivit, întrucât rezultă o imagine lipsită de unitate, prin alăturarea cu celelalte finisaje. Era de preferat montajul unui granit în ton cu cel de pe parapetul exterior. În proiectul nostru era prevăzut un granit bej", a precizat arhitecta Ina Funetan, reprezentanta firmei care a realizat planul de modernizare, Atelier IF.

Pavaj de piscină

"A fost vorba despre o confuzie a celor de la firma de construcţii, care au folosit materialele de la altă lucrare. Până deseară, însă, totul va fi remediat", a declarat directorul tehnic al Primăriei Cluj-Napoca, Sorin Apostu.

Această modificare priveşte însă numai dispariţia delfinilor şi a celorlalte animale marine de la picioarele lui Avram Iancu. Mozaicul albastru va tapeta în continuare pereţii fântânii arteziene. "Este mozaic de piscină, inadecvat fântânii din piaţă", este de părere Funetan. Reprezentanţii firmei constructoare, Yavuzlar SRL, nu au putut fi contactaţi pentru reacţii.

Incidentul legat de statuia lui Avram Iancu nu este singular pentru municipalitatea clujeană. În 2004,după alegeri, scuarul de pe Bulevardul Eroilor a fost " încărcat" cu pietricele albe şi albastre, iar ici-colo au fost aşezaţi nişte bolovani ascuţiţi, aşa-numiţii dinţi de balaur.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite