Care e centrala termică de care ai nevoie? (I)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a putea alege o centrală termică mai apropiată de nevoile noastre, trebuie în primul rând să ştim care sunt tipurile şi modul în care se utilizează ele. Există centrale cu tiraj

Pentru a putea alege o centrală termică mai apropiată de nevoile noastre, trebuie în primul rând să ştim care sunt tipurile şi modul în care se utilizează ele. Există centrale cu tiraj forţat, cu tiraj natural, în condensare sau cu boiler încorporat. Care este cea mai potrivită pentru locuinţa ta?

În general, atunci când îţi achiziţionezi o centrală termică, vânzătorul trebuie să îţi recomande una în funcţie de necesarul de căldură al locuinţei tale. Îi spui câţi metri pătraţi are casa ta şi el îţi recomandă o centrală de un anumit număr de kilowaţi. De obicei, pentru apartamente sunt recomandate centralele de până în 28 de kilowaţi, iar peste această valoare se încadrează centralele pentru case şi vile. Pentru casele de vacanţă de la munte sunt recomandate centralele pe lemne sau cărbuni, mai ieftine şi mai economice decât cele pe gaz.

Centrala termică cu tiraj natural. Aerul necesar arderii este preluat direct din camera în care se află centrala propriu-zisă. Gazele rezultate în urma arderii sunt evacuate printr-un coş, acestea fiind condiţiile de funcţionare, iar camera în care va fi amplasată centrala trebuie să aibă un volum suficient de mare pentru a asigura oxigenul necesar arderii (pentru a preveni consumarea întregii cantităţi de oxigen şi pericolul asfixierii persoanelor din camera în care este montată centrala, se va realiza pe un perete, către exterior, o grilă de transfer pentru accesul aerului proaspăt).

Avantaje: preţul este mai mic decât în celelalte cazuri (între 1.500 şi 2.500 de lei)

Dezavantaje: e necesară existenţa unui coş de fum.

Centrala termică cu tiraj forţat. Aerul necesar arderii este adus din exterior, prin intermediul unei tubulaturi concentrice, motiv pentru care nu se impune un volum minim al camerei în care se montează. În acest mod, îţi poţi monta centrala în baie, pe hol, în subsol, fără a mai găuri pereţii exteriori.

Avantaje: mai puţine restricţii la montare.

Dezavantaje: randamentul maxim atins este de aproximativ 92%, spre deosebire de celelalte tipuri de centrale, care pot depăşi 100% randament. Preţul mai ridicat (între 2.500 şi 6.000 de lei)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite