Care e centrala termică de care ai nevoie? (II)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atunci când vrei să îţi cumperi o centrală termică, trebuie să ştii care variantă este cea optimă pentru locuinţa ta. În numărul anterior am prezentat centralele termice cu tiraj forţat

Atunci când vrei să îţi cumperi o centrală termică, trebuie să ştii care variantă este cea optimă pentru locuinţa ta. În numărul anterior am prezentat centralele termice cu tiraj forţat şi cele cu tiraj natural, avantajele şi dezavantajele fiecăreia dintre ele. Astăzi vom prezenta alte două tipuri de centrale folosite în case sau apartamente: cu tiraj forţat în condensaţie şi cele cu boiler încorporat.

Centrala termică cu tiraj forţat în condensaţie. Sistemul de funcţionare este acelaşi ca în cazul unei centrale simple cu tiraj forţat. Adică aerul necesar arderii este adus din exterior, prin intermediul unei tubulaturi concentrice, motiv pentru care nu se impune un volum minim al camerei în care se montează. În acest mod, îţi poţi monta centrala în baie, pe hol, în subsol, fără a mai găuri pereţii exteriori. La centrala în condensaţie este montat în plus, pe racordul de evacuare a gazelor arse, un recuperator de căldură. Căldura gazelor arse este folosită pentru încălzirea agentului termic, şi astfel randamentul creşte.

Avantaje: utilizând recuperatorul de căldură, o parte din căldura gazelor arse este preluată şi folosită util în încălzirea apei, iar randamentul este foarte mare. Chiar dacă unii producători susţin că randamentul unei centrale poate depăşi 100 de procente, acest lucru este o simplă strategie de marketing. În mod real, 100% este procentajul maxim de randament pe care îl poate da o centrală.
Dezavantaje: preţul ridicat, care poate depăşi 4.000 de lei, ceea ce înseamnă cu minimum 10% mai mult decât o centrală obişnuită cu tiraj forţat.

n Centrale termice cu boiler încorporat. Principiul de funcţionare este acelaşi, doar că, în cazul în care foloseşti două-trei robinete în acelaşi timp cu apă caldă, randamentul va fi mai mare decât al uneia obişnuite. Boilerul are o capacitate cuprinsă între 15 şi 90 de litri, în funcţie de dimensiunile centralei.
Avantaje: timpi scurţi de livrare a apei calde la temperatura dorită, temperatura constantă a apei livrate chiar la varierea debitului preluat, funcţionarea la debite şi presiuni foarte mici, posibilitatea efectuării unor prelevări frecvente şi de scurtă durată fără pornirea imediată a arzătorului.

Dezavantaje: Dimensiunile mari ale unei centrale cu boiler fac ca aceasta să nu poată fi montată oriunde, iar preţul este cu câteva sute de lei mai mare decât al unei centrale obişnuite, în unele magazine ajungând şi la 8.000 de lei.

Dacă apelaţi la serviciile unei firme specializate, numai pentru o garsonieră "deranjul" poate să coste şi 500 lei

Dintre toate dificultăţile cu care se confruntă cineva atunci când îşi schimbă locuinţa, cea mai mare este mutatul lucrurilor personale şi al mobilei. Pachete, sacoşe, cutii, saci, nervi şi mult timp pierdut. Există firme de mutat care pot face totul contra cost. Unele sunt exagerat de scumpe, altele îţi strică mobila şi îţi sparg vesela până la destinaţie. Cum îţi alegi o firmă bună care să te ajute la mutare?

Ca să scapi de toată bătaia de cap pe care o presupune o mutare, poţi apela la firmele de cărăuşi specializate în transportul de marfă. Pe cărăuşi îi găseşti pe internet, în ziare, la Mica Publicitate, sau întâmplător prin oraş. Tu îi suni, ei vin acasă la tine, îţi împachetează, încarcă, iar apoi descarcă şi depozitează totul la noul domiciliu.

Tarifele percepute de firmele de transport variază în funcţie de cantitatea materialelor, greutate, etaj, precum şi de existenţa sau funcţionarea unui lift în clădire. Preţul este calculat la metru cub de marfă, la kilogram sau la kilometru, în cazul taxiurilor de marfă. Cea mai avantajoasă soluţie este să te înţelegi la cantitatea de marfă transportată, şi nu la kilometru parcurs.

Pentru mutarea lucrurilor dintr-o garsonieră, costurile se ridică la cel mult cinci milioane de lei vechi. Asta în cazul firmelor care taie facturi. Cea mai ieftină variantă rămâne tot nea şoferul de la colţul blocului, care are lipit de prelata camionului un anunţ de genul "Transport mobilă oriunde în Bucureşti".

Astfel, pentru transportul mobilei aferente unui apartament cu două camere situat în cartierul bucureştean Pantelimon până în Drumul Taberei, un cărăuş care lucrează la negru nu cere mai mult de 300-400 de lei. Dacă alegi o firmă respectabilă, care are ca obiect de activitate transportul de marfă, plătitoare de impozit şi tăietoare de facturi, preţul pentru aceeaşi distanţă poate fi chiar dublu.

Bunurile pot fi asigurate, iar lucrurile - depozitate la firmă

Asigurarea bunurilor se poate face fie prin firmele specializate, fie prin contract civil, prin care transportatorul se angajează că pe durata manipulării echipamentului nu va deteriora sau fura marfa. Dacă atunci când îţi schimbi domiciliul nu ai unde să îţi depozitezi lucrurile până te vei muta la casa cea nouă, firma care asigură transportul poate să îţi depoziteze bunurile la sediul ei. De obicei, acest serviciu este inclus în preţ, însă depinde de cât de norocos eşti ca să găseşti depozitele libere. Există şi firme specializate pe depozitarea bunurilor, tarifele variind între 200 şi 300 de lei pentru o zi de depozitare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite