România lui 2010, văzută de Ceauşescu - Revista presei interne

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena  şi Nicolae Ceauşescu
Elena şi Nicolae Ceauşescu

Presa internă de astăzi scrie despre planurile cincinale ale lui Ceauşescu, asigurarea locuinţelor în 2010 sau efectele crizei asupra Crăciunului. Printre alte subiecte, viaţa a sute de copii se calculează în euro, iar agenţiile scad preţurile pachetelor turistice.

România lui 2010, văzută de Ceauşescu. Cele patru cincinale de după 1990 aveau să aducă desăvârşirea omului nou, după un proiect întocmit cu şase luni înainte de prăbuşirea comunismului. Mai erau 173 de zile până la fuga cu elicopterul, timp suficient pentru planuri mari. Cu mâna tremurând de emoţie, cu epitetele la ei, oamenii partidului puneau pe hârtie „liniile directoare ale dezvoltării patriei în perioada următoare, în vederea înfăptuirii cu succes a Programului partidului”. Dacă reuşiseră falsificarea istoriei, viitorul se arăta a fi un mizilic, scrie Evenimentul Zilei.

Un sfert dintre români îşi vor asigura locuinţele în 2010. Asigurarea obligatorie a locuinţei va intra în vigoare în perioada iulie 2010-ianuarie 2011, în funcţie de parcurgerea paşilor birocratici presupuşi de către instituţiile statului. „Asigurarea obligatorie a locuinţei va avea un grad de cuprindere în primul an de 25%. Sperăm ca anul următor gradul de ocupare să crească spre 30-35%“, zice Marius Bulugea, director general la Polului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), companie care va gestiona asigurarea obligatorie a locuinţelor din România, potrivit Cotidianul.

Crăciun de criză, Moş mai sărac.
Criza financiară care a dus la reducerea salariilor, concedieri şi renunţarea la prime, a afectat anul acesta şi Crăciunul. Doi din zece români nu au mai achiziţionat, în 2009, cadouri pentru cei dragi, o mare parte din români au început să se orienteze spre brazii artificiali, mai ieftini şi mai prietenoşi cu mediul, iar pentru masa de Crăciun cheltuiesc între 150 şi 500 de lei, în funcţie de posibilităţi, notează Jurnalul Naţional.

1.600 de euro bucata – viaţa a sute de copii români. Între transfuzii şi perfuzii, Vlad Andrei a învăţat alfabetul şi cifrele. Are doar 5 ani, împliniţi în iunie 2009. În fiecare lună face transfuzii de sânge la Institutul de Hematologie Bucureşti. Vine de la Călăraşi, îşi ia viaţa dintr-o pungă cu sânge şi apoi se întoarce acasă, unde îşi face zilnic tratamentul cu Desferal. Vlăduţ a fost diagnosticat cu talasemie majoră (Anemia Cooley), o formă gravă dependentă de transfuzii frecvente. Acum un an, părinţii l-au dus în Italia, pentru a-i găsi un donator neînrudit, ei nefiind compatibili. Căutarea a durat un an, dar fără niciun rezultat. De patru luni însă, copilul are o şansă, scrie Jurnalul Naţional.

Agentiile scad preturile pachetelor turistice. Au apus vremurile când agentiile de turism vindeau înca din lunile septembrie-octombrie pachetele de sarbatori. Anul acesta, cei mai multi dintre cei care au ales sa plece în vacanta de sarbatori si-au facut rezervari pe ultima suta de metri. Mai mult, numarul celor care îsi permit sa-si achizitioneze un pachet turistic de Craciun sau de Revelion a scazut semnificativ. Acest lucru se vede în profiturile agentiilor de turism, care, desi nu vor sa recunoasca faptul ca au suferit scaderi la acest capitol, spun cu jumatate de gura ca vânzarile s-au diminuat cu circa 20-25%, sau în cel mai fericit caz au ramas la nivelul celor de anul trecut, potrivit Gardianul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite