Peste 5.000 de cazuri noi de diabet în Maramureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Paturile secţiei de Diabetologie din Baia Mare sunt insuficiente pentru numărul mare de bolnavi. Numai în primele nouă luni ale acestui an, au fost descoperiţi aproape 2.000 de bolnavi de diabet.

Peste 5.000 de cazuri nou depistate de diabet zaharat. Atâta a reuşit să scoată la iveală Programul Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate a Populaţiei, de la lansare, din iulie 2007. Analizele gratuite făcute de populaţie în cadrul acestui program, aproape că au dublat numărul de diabetici din judeţ. 
Specialiştii Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Maramureş spun că nu s-au confruntat niciodată cu o asemenea „explozie” a numărului de bolnavi. „Să nu credeţi că această creştere va fi permanentă. Este efectul faptului că s-au făcut analize gratuite. Aşa au mers oamenii la medic”, declară purtătorul de cuvânt al ASP Maramureş, dr. Călin Man. Comparativ cu anii precedenţi, statisticile sunt alarmante: în 2004,  erau descoperite doar 828 de cazuri noi, iar în 2008, doar în primele nouă luni au foar depistaţi 1.995 de bolnavi. Purtătorul de cuvânt al ASP Maramureş afirmă că numărul de diabetici din judeţ va creşte şi mai mult.
Analizele gratuite din cadrul programului naţional se fac inclusiv luna aceasta, iar numărul exact se va centraliza abia în luna februarie a anului viitor. „După cum este trendul, cu siguranţă vom trece de 15.000 de bolnavi în judeţ”, a concluzionat Călin Man.

Nu mai ajung paturile din secţie

Pentru cei 14.447 de diabetici care se află în evidenţele Centrului Judeţean de Diabetologie, sunt doar 5 medici specialişti. Aceştia sunt angajaţi ai spitalului judeţean, iar bolnavii trebuie să se deplaseze în Baia Mare pentru orice  problemă de medicaţie pe care o au.
Cele 60 de paturi ale secţiei de Diabetologie devin insuficiente pentru afluxul mare de pacienţi. Zilnic se prezintă pentru internare sau sunt aduşi de urgenţă cel puţin 10 pacienţi. „Fiecare bolnav nou descoperit trebuie învăţat cum să-şi administreze insulina şi cum să ţină regim”, declară medicul specialist diabetolog Luciana Prună.  Ea a adăugat că de multe ori au fost nevoiţi să improvizeze şi să facă din băncile de pe holul secţiei, paturi pentru bolnavi.
Conducerea spitalului a mai alocat 15 paturi secţiei prin reorganizarea altor compartimente. În perspectivă, dacă va fi cazul, vor mai fi alocate şi alte paturi, după cum afirmă Man.

Diabeticii tot mai tineri

Specialiştii spun că au cazuri nou descoperite la persoane din ce în ce mai tinere. Ei pun totul pe seama stilului de viaţă din ce în ce mai dezordonat pe care îl au tinerii şi a alimentaţiei. „Tinerele sunt obsedate de siluetă, iar bărbaţii sunt stresaţi”, spune Luciana Prună. La acestea se adaugă alimentaţia mamei din timpul sarcinii, care poate influenţa negativ sănătatea fătului. Cel mai tânăr pacient al secţiei de Diabetologie are doar patru ani.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite