Din cauza climei date peste cap, pomii au înflorit a treia oară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magnoliile şi liliacul au înmugurit din nou. Semn bun pe termen scurt, dar rău pe termen lung, susţin specialiştii La început de toamnă, pomii au înflorit a doua oară. Există specii,

Magnoliile şi liliacul au înmugurit din nou. Semn bun pe termen scurt, dar rău pe termen lung, susţin specialiştii

La început de toamnă, pomii au înflorit a doua oară. Există specii, precum magnolia şi liliacul, care au înmugurit chiar a treia oară. Pomi înfloriţi au fost observaţi în localităţi din Moldova şi Muntenia, dar şi din Oltenia ori Banat.

În timp ce bătrânii spun că înflorirea copacilor e semn de toamnă lungă, specialiştii în pomicultură consideră că înmugurirea pomilor a doua sau a treia oară are loc din cauza schimbărilor dramatice ale climei.

Temperaturile de 40 de grade Celsius din această vară au dat roade la acest început de toamnă, spun experţii în horticultură. De câteva săptămâni, în multe dintre localităţile din Lunca Dunării, de pe Valea Oltului şi din estul Moldovei, livezile au înflorit din nou.

Cei mai "productivi" copaci sunt merii şi perii, aflaţi la al doilea rând de flori în acest an. "Înflorirea se manifestă mai ales la pomii fructiferi şi are loc din cauza încălzirii climei. Practic, sezonul de vegetaţie s-a dublat şi atunci multe dintre specii înfloresc a doua oară", explică Mihai Găşpărel de la Direcţia Generală de Control Silvic şi Cinegetic din cadrul Ministerului Agriculturii.

Înfloresc numai mugurii "adormiţi"

Specialiştii în horticultură consideră că la mulţi dintre copaci a doua înflorire are loc din aşa-numiţii muguri "adormiţi", adică aceia care nu au apucat să înflorească primăvara trecută. "Anul acesta, suma gradelor de temperatură a fost cu mult depăşită faţă de anii anteriori şi asta a dus la un nou ciclu de înflorire", spune Ionuţ Olteanu, inginer horticol de la Eco Horticola&Garden Center.

"Au înflorit atât pomii fructiferi, dar şi specii precum magnolia şi liliacul. Cel puţin magnolia a înflorit a treia oară", a mai precizat specialistul. El adaugă că, după cum spuneau bunicii, înflorirea pomilor la început de toamnă e semn că anul acesta anotimpul recoltei va fi unul lung.

"Cu toate acestea, dacă privim într-un context mai larg şi pe termen mai lung, putem spune că pomii înfloriţi în toamnă reprezintă o avertizare serioasă în privinţa fenomenelor nefaste cauzate de încălzirea planetară", mai susţine Ionuţ Olteanu.

Repaus vegetativ cauzat de zăpuşeală

Şi livezile de meri de lângă Vaslui sunt înflorite pentru a doua oară. Potrivit specialiştilor, pomii fructiferi au intrat în repaus vegetativ şi acum, după o perioadă foarte călduroasă, au reluat procesul de creştere. "Acest fenomen este o dereglare a perioadei vegetative la pomii fructiferi.

Din cauza căldurii excesive din vara aceasta, a apărut un aşa-numit repaus vegetativ", a precizat Iulian Vasile, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Vaslui.

Unii agronomi susţin că nu ar fi exclus ca, în câţiva ani, pomii să înflorească nu numai primăvara, ci şi toamna. Astfel, e posibil ca fructele să se culeagă primăvara.

Alţi horticultori sunt de părere că merii care au înflorit acum se vor usca în câţiva ani. Aceasta pentru că primăvara, când este vremea lor de pornire în vegetaţie, nu vor mai avea putere să se regenereze.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite