"Nu am căutat să elimin oameni cu orice preţ de la Radio"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Şase luni de la începerea mandatului de preşedinte al Societăţii Române de Radiodifuziune, Maria Ţoghină a fost învinuită că posturile de conducere scoase la concurs au fost ocupate de

La Şase luni de la începerea mandatului de preşedinte al Societăţii Române de Radiodifuziune, Maria Ţoghină a fost învinuită că posturile de conducere scoase la concurs au fost ocupate de aceiaşi oameni vechi şi examinările s-au desfăşurat în ilegalitate, fără prezenţa unui reprezentant al sindicatului la decizia comisiei de evaluare.
- Deputatul PD Valentin Iliescu v-a trimis o scrisoare prin care solicită stoparea tuturor concursurilor. Cum comentaţi scrisoarea? Simţiţi că sunteţi expusă unor presiuni politice?
- Libertatea de exprimare este garantată de Constituţie. Dar aş fi preferat ca înainte să redacteze această scrisoare, domnul deputat Valentin Iliescu să încerce să cunoască şi punctul de vedere al conducerii SRR în problemele la care face referire. Este regretabil că domnia sa, membru al parlamentului care a validat actualul CA al SRR, nu a simţit nevoia să cunoască punctul de vedere al membrilor acestuia.
- Cum comentaţi faptul că Federaţia Sindicatelor din SRR v-a dat în judecată pentru a obţine în justiţie anularea tuturor hotărârilor consiliului de administraţie, a concursurilor susţinute şi suspendarea celor care urmează să se desfăşoare?
- Nu mi-a fost adus la cunoştinţă în mod oficial că sindicatul a făcut acest lucru. Vă pot asigura însă că actualul Consiliu de Administraţie al SRR funcţionează în temei legal, iar hotărârile sale sunt perfect legale. Mai mult, sindicatele din SRR au fost prezente la toate şedinţele consiliului de administraţie. De altfel, aceste sindicate au câte un reprezentant cu drept de vot în CA. De aceea îmi este greu să cred că ar putea să conteste hotărârile unui consiliu de administraţie din care ele însele fac parte.
- Aţi mai fost acuzaţi, pe de altă parte, că posturile de conducere scoase la concurs au fost ocupate numai de oameni vechi din radioul public. Credeţi că există îndoieli asupra competenţei acestor persoane, în rândul angajaţilor radioului?
- Se pare că aceia care se aşteptau ca, odată cu venirea mea la radio, să înceapă vânătoarea de vrăjitoare, s-au înşelat. Nu am avut nici o prejudecată şi nu am căutat să "elimin" oameni cu orice preţ, nici măcar atunci când unii sau alţii mi-au spus că acest lucru ar fi fost benefic pentru "imagine". Pentru mine contează profesionalismul şi corectitudinea. Mi-am asumat "riscul" unor concursuri corecte, cu toate consecinţele care decurg de aici. Şi, ca să fiu sinceră, cunosc foarte bine radioul, aşa că m-am aşteptat la reacţii de acest gen şi sunt pregătită să le fac faţă. Acesta este drumul pe care voi merge pe tot parcursul mandatului meu şi sunt hotărâtă să nu dau înapoi, oricâte interese aş leza. Şi, pentru respectarea adevărului, vă pot preciza că posturile de conducere nu au fost ocupate doar de profesionişti vechi, ci de mulţi oameni "noi", cum ar fi Pavel Ionescu, corespondentul Radio România la Londra, care va conduce Redacţia Informaţii, Nicolae Tomescu, câştigătorul concursului pentru postul de redactor-şef la studioul regional Iaşi sau Gabriel Marica, redactor-şef la Redacţia Muzicală. În comisiile de examinare au fost specialişti din afara instituţiei, precum preşedintele Clubului Român de Presă, Cristian Tudor Popescu, sau decanul Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Mihai Coman, care au garantat corectitudinea acestor concursuri. Toate au fost susţinute în baza hotărârii consiliului de administraţie din data de 16 noiembrie 2005. Ştiţi ce este foarte surprinzător? Că înainte de concursuri, toată lumea era foarte încântată că în radio se vor face schimbări. Protestele şi acuzaţiile de ilegalitate au apărut abia după ce unii sau alţii au pierdut concursurile. Nu am avut nici un semnal că ar fi ceva în neregulă cu concursurile, înainte de a începe examenele.
- Trăgând linie, la sfârşitul lui 2005, care a fost cel mai greu moment prin care aţi trecut, în postura de preşedinte al SRR ?
- Cred că cel mai dificil moment a fost cel în care auditul intern a arătat un deficit bugetar de 37 miliarde de lei vechi. A fost începutul unei perioade dificile şi le mulţumesc tuturor colegilor mei pentru înţelegerea de care au dat dovadă. Toate calculele din acest moment arată că obiectivul nostru, încheierea anului "cu cel puţin un leu profit", este atins!

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite